Slovenija
91 ogledov

Uspelo mu je zamenjati sodnico, zdaj bo imel sodnika

Vodušek Anže Petkovšek
Novinar in lastnik propadle TV je uspel s pritožbo, zamenjali mu bodo sodnika.

Novinarju in podjetniku, lastniku zasebne televizije Top TV Vladimirju Vodušku je uspelo zamenjati sodnico, ki bi mu morala na celjskem okrožnem sodišču začeti soditi zaradi domnevnega izsiljevanja.

Zahteva na zahtevo

Vodušku bi sicer morali začeti soditi že pred dobrim letom, a je vmes zavrnil ponudbo sodnice naj sam prizna krivdo in se v zameno s tožilstvom pogodi za kazen. Namesto priznanja krivde pa je sodišču tedaj posredoval najprej zahtevo naj se mu sodi na sodišču v Ljubljani, ker da bi vsi sodniki na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Celju lahko pristransko vodili ta sodni proces ter zato zahteval izločitev vseh povprek. A celjsko sodišče na kaj takega ni pristalo. Zato je Vodušek od sodišča zahteval še, naj pri razsojanju ne upošteva večine, domnevno zanj najbolj obremenilnih dokazov in naj jih izloči iz sodnega spisa, ker naj bi jih policisti zbrali nezakonito. Posledično pa je Vodušek zahteval naj se zamenja tudi sodnica, ki je do tedaj vodila postopek, saj da se je z domnevno nezakonitimi dokazi že seznanila in bi lahko razsodila pristransko.

Uspel šele na višjem

Celjsko okrožno sodišče ni ugodilo niti tej Voduškovi zahtevi, zato je ta vztrajal in vložil še pritožbo na tamkajšnje višje sodišče, kjer pa je le uspel.

"Višje sodišče v Celju s sklepom 3. februarja 2015 ugodilo pritožbi obtoženca in razveljavilo sklep sodišča prve stopnje o izločitvi listin ter zadevo vrnilo v novo odločitev pred drugim predsednikom senata. Zadevo je sodnik prejel v delo dne 26. februarja," pojasnjujejo na celjskem okrožnem sodišču.

Za zdaj tako še ni jasno, kdaj bodo Vodušku začeli soditi, saj mora sodnik najprej temeljito preučiti primer. Šele nato bo lahko določil datum začetka sojenja.

"Zadeva je obsežna, saj obsega preko 1000 listinskih številk in en registrator prilog. Zadeva je tudi pravno zahtevna, saj so bili v njej uporabljeni prikriti preiskovalni ukrepi in je bilo izdanih več odredb dežurnih preiskovalnih sodnikov," poudarjajo na sodišču.

Eden že priznal

Voduška so aretirali julija 2012 aretirali na Trojanah med prejemom domnevne podkupnine zaradi domnevnega izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave zreškega Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah.

Skupaj z velenjskim podjetnikom Stanislavom Gabercem, ki je krivdo že oktobra 2013 priznal, naj bi Vodušek oškodovancema grozil, da bo podrobnosti o njiju razkril v medijih, v zameno za molk pa naj bi zahteval 350.000 evrov v gotovini ali odkup njegovih terjatev v višini 160.000 evrov.

Gaberca je po priznanju krivde doletela 14 mesečna pogojna zaporna kazen, ki pa mu je ne bo treba odslužiti, če v naslednjih treh letih ne stori novega kaznivega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.