Slovenija
17 ogledov

Uspešna izstrelitev raketoplana Endeavour

Ob 0.36 po srednjeevropskem času je Nasa izstrelila raketoplan Endeavour. Žurnal24 main
Raketoplan s 5-člansko posadko je na Mednarodno vesoljsko postajo ponesel zaloge hrane in gradbeno opremo.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je raketoplan Endevour iz vesoljskega centra Kennedy v Cape Carnevalu izstrelila 36 minut po polnoči po srednjeevropskem času. Proti Mednarodni vesoljski postaji je ta ponesel sedem članov posadke, med katerimi je tudi 55-letna učiteljica in astronavtka Barbara Morgan.

Vraževerje ob izstrelitvi   

Barbara Morgan raketoplan Endeavour

Med člani sedemčlanske posadke je tudi Barbara Morgan. © Reuters

 
Prav zaradi ženske astronavtke je bila tokratna iztrelitev tudi nekoliko v znamenju vraževerja, saj je imela astronavtka Barbara Morgan nekaj vraževernih skrbi. Prav ona je bila leta 1986 ena od rezerv za predhodnico Christo McAuliffe . Ta je, kot je znano, umrla skupaj z drugimi člani posadke raketoplana Challenger, ki je eksplodiral nekaj sekund po vzletu 28. januarja leta 1986.

Izstrelitev po petih letih

Raketoplan Endevour je sicer v vesolje znova poletel po petih letih temeljite obnove in bo pod vodstvom poveljnika Scotta Kellyja v vesolju ostal od 11 do 14 dni. Ta čas bodo astronavti izkoristili za namestitev opreme (stebra za notranjo konstrukcijo in žiroskop za pozicioniranje postaje), zaradi katere se bodo morali odpraviti tudi na najmanj tri vesoljske sprehode. Poleg opreme pa raketoplan na Mednarodno vesoljsko postajo prinaša tudi zaloge hrane in drugih potrebščin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.