Slovenija
26 ogledov

Uspešni pri gospodarski kriminaliteti

Žurnal24 main
Policija. O uspehu lahko govorijo predvsem na področju raziskanosti gospodarske kriminalitete. Izpostavljajo tudi ustanovitev NPU in centra za računalniško forenziko.

Kot je dejal direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek, je bila policija v prvem polletju uspešna zlasti na področju raziskanosti gospodarske kriminalitete.

Ta je v primerjavi s prvim polletjem lanskega leta porasla za dobrih 23 odstotkov na nekaj več kot 6400 raziskanih kaznivih dejanj. Jevšek pojasnjuje, da je to odraz gospodarske krize. Kljub porastu obravnavanih kaznivih dejanj s 45.539 na 47.451 Jevšek poudarja večji delež preiskanih dejanj, ki je z 52 odstotkov dosegel 55,4 odstotka.

Prvo polletje 2010:
Izstopa 7-odstotni porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in povečanje kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini.

Dvakrat več zaseženih vozil
Delo policije na področju varnosti cestnega prometa je bilo še bolj usmerjeno v odkrivanje storilcev najhujših prekrškov in večkratnih kršiteljev cestnoprometnih predpisov, na kar kaže število zaseženih vozil. To se je več kot podvojilo, saj so policisti zasegli dobrih tisoč vozil. Ob tem so možje v modrem obravnavali za 7,4 odstotka manj kršitev zakona o varnosti cestnega prometa, od tega je bilo največ kršitev zaradi prekoračitve hitrosti, neuporabe varnostnega pasu in zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Manj pritožb zoper policiste
V prvem polletju je bilo zoper postopke policistov vloženih 325 ali za 18,3 odstotka manj pritožb kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj je bilo 12 policistom izdano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, desetim policistom pa je bila izredno odpovedana pogodba o zaposlitvi.

Prvi mož policije Janko Goršek je spomnil, da so v okviru 1. julija zaključene reorganizacije Generalne policijske uprave izvedli procese racionalizacije ter združevanja in reorganizacije notranjih enot. Med novimi pridobitvami pa je Goršek omenil tudi center za kriminalistično obveščevalno dejavnost.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.