Slovenija
33 ogledov

Uspešno proti krizi

Radoš Gregorčič, direktor Plame-pur, za letos napoveduje desetodstotno povečanje Žurnal24 main
Plama-pur. Družba iz Podgrada je lani kljub upadu naročil povečala dobiček.
V bogatih rokah

Franc Frelih. Nekaj manj kot četrtinski delež Plame-pur je lani decembra kupila Plasta, družba v lasti dolenjskega poslovneža in enega od bogatejših Slovencev. Frelih trenutno lastništva ne namerava povečevati.

Plama-pur iz Podgrada, ki se ukvarja s proizvodnjo in predelavo plastičnih mas, je imela lani za nekaj več kot 20 odstotkov manj prodajnih prihodkov kot leto prej (32 milijonov evrov), a so kljub temu leto končali s 40 odstotki več čistega dobička kot predlani (slaba dva milijona evrov).

Radoš Gregorčič, direktor družbe, pojasnjuje, da so se uspešno lotili varčevanja, pri čemer so znižali število delavcev in plače, a so najprej stroške krčili pri poslovodstvu. Odločili so se tudi za državno subvencijo za skrajšanje delovnega časa na 36 ur na teden, kar pa jim ni prineslo želenih koristi.

Trenutno je v Plami-pur zaposlenih približno 230 delavcev, medtem ko jih je bilo pred krizo do 290. “Število delavcev smo lahko prilagajali naročilom zaradi zaposlitvenih pogodb za določen čas,” pravi. Delavcem so tudi zmanjšali plače za deset odstotkov, ko pa se je položaj avtomobilske industrije izboljšal, so jih spet povečali. Za letošnje leto med drugim načrtujejo desetodstotno povečanje prodaje. Uprava je za aprilsko skupščino družbe predlagala, naj se delničarjem razdeli 0,90 evra dividende na delnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.