Slovenija
21 ogledov

Uspešno sodelovanje s Kitajsko

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Dvostransko sodelovanje med Kitajsko in Slovenijo napreduje, sta ocenila član stalnega odbora politbiroja CK KP Kitajske Li in slovenski predsednik Türk. Možnosti za poglobljeno sodelovanje vidi tudi Pahor.

Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk in član Stalnega odbora politbiroja Centralnega komiteja Komunistične partije Ljudske republike Kitajske Li Changchun sta na srečanju ocenila, da dvostransko gospodarsko sodelovanje med državama uspešno napreduje, a potrebuje dodatne vzpodbude. Slovenija pričakuje angažiranje Kitajske v slovenskem gospodarstvu.

Na kulturnem področju se sodelovanje izraža v nedavnem odprtju Konfucijevega inštituta v Ljubljani. V luči okrepljenega sodelovanja na kulturnem področju želi Ljudska republika Kitajska filozofski fakulteti v Ljubljani podariti 50 tisoč različnih izvodov kitajske literature, s pomočjo katere bi slovenski študentje bolje spoznali kitajsko kulturo in zgodovino. Predsednik Türk je izpostavil tudi pomen pouka slovenščine na kitajskih univerzah.

Kot osnovo za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko sta poudarila krepitev medsebojnega zaupanja na podlagi suverene enakosti, vzajemnega spoštovanja in drugih načel, vključno z načelom ene Kitajske.

Premier Borut Pahor je po srečanju z Lijem dejal, da državi razumeta druga drugo kot prijateljico in se strinjata, da je možno sodelovanje okrepiti tako na gospodarskem kot kulturnem področju. Možnosti za poglobljeno gospodarsko sodelovanje se po Pahorjevem mnenju kažejo predvsem na področju logistike in velikih infrastrukturnih projektov. Izkoristiti je treba tudi možnosti neposrednih investicij, tako kitajskih podjetij v Sloveniji kot slovenskih podjetij na Kitajskem.

Li Changchun je poudaril pomen tesnejšega sodelovanja med državama, še posebej v luči zaostrenih gospodarskih razmer v svetu. Sodelovanje je treba krepiti in ga dvigniti na novo raven. Ob prihajajoči 20. obletnici diplomatskih odnosov med državama je Li Changchun napovedal, da bo Kitajska organizirala obisk skupine mladih slovenskih študentov na Kitajskem. Predlagal je tudi organizacijo skupnih kulturnih prireditev tako na Kitajskem kot v Sloveniji, v počastitev obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.