Slovenija
17 ogledov

Ustanavljajo Slovenske gozdove

dolenjska 27.06.11. gozd, secnja, gozdarski stroj, mehanizacija, foto: shutterst Shutterstock
Družba bo lahko ob naravnih nesrečah, kot je žledolom, začasno posegla na trg.


Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pripravilo osnutek zakona, po katerem bo z državnimi gozdovi gospodarilo novoustanovljeno podjetje Slovenski gozdovi. Družba bo lahko ob naravnih nesrečah, kot je žledolom, tudi začasno posegla na trg. Za zagon je predviden najem posojila pri EIB v višini od 30 do 40 milijonov evrov.

 

Kot je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal resorni minister Dejan Židan, se je izkazalo, da sedanji način javno-zasebnega gospodarjenja z državnimi gozdovi – s koncesijami – ni učinkovit. Takšno je tudi stališče koalicije, ki je po usklajevanjih soglašala, da se osnutek zakona danes zvečer oziroma v četrtek zjutraj pošlje v javno obravnavo.

 

"S tem zakonom uresničujemo koalicijsko zavezo, da gre upravljanje z državnimi gozdovi v enovito podjetje. Tako se ustanavlja upravitelj in gospodar državnega gozda," je dejal minister.

 

Kdaj bo podjetje Slovenski gozdovi, ki bo družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.), zaživelo, je odvisno od usklajevanj in sprejema zakona. Minister si želi čimprejšnje ustanovitve.

Komentarjev 2
  • kitajc 17:00 16.april 2014.

    Praktične izkušnje pri gradnji z lesom in energetski sanaciji stavb z lesomhttp://izs.mitv.si/asset/zmxNHj5mucGN3F7Nt

  • kitajc 16:59 16.april 2014.

    Les kot gradivo: http://izs.mitv.si/asset/MgntjQDPcyn4LK7Xz