Slovenija
36 ogledov

Ustanovili novo stranko

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo Facebook
Na ustanovnem kongresu v Ljubljani je danes nastala stranka Iniciativa za demokratični socializem.

Za zdaj je v stranko, ki bo v koaliciji Združena levica kandidirala že na evropskih volitvah, vključenih okoli 300 članov. Predsednika ne bodo imeli, pač pa je koordinator dela sveta stranke postal Luka Mesec.

V Iniciativo za demokratični socializem, ki zagotavlja, da ne bo stranka obrazov, so zdaj vključeni večinoma mladi. Cilj stranke je poleg kandidature na volitvah v Evropskih parlament tudi priprava na jesenske lokalne volitve in pozneje vstop med parlamentarne stranke.

Vse na temeljih socializma


V času socializma je bil enostrankarski sistem, v Iniciativi za demokratični socializem pa ob vstopu v politični prostor izpostavljajo pomen demokracije. Manko demokracije na vseh ravneh, zlasti na najvišji ravni, je bila po njihovem mnenju glavna slabost v času socializma, je povedal član sveta Anej Korsika.

Stranka se poskuša učiti na napakah prejšnjih oblik socializma in nadaljevati, kjer je bil socializem po njihovem mnenju najboljši. Pri tem med drugim navajajo večjo razbremenjenost žensk, prosto dostopno izobrazbo ter večjo moč delavcev.

Stranka se zavzema za pravično davčno politiko, ki bo bolj bremenila bogate in razbremenila revnejše, pri čemer vidijo tudi priložnosti vzdrževanja državnega proračuna.

Strankin kratkoročen program gre v smeri socialističnega izhoda iz krize. Zavzemajo se za okrepitev javnih del, za energetsko obnovo stavb, in sicer v glavnem iz evropskih skladov, ter za krepitev industrijske politike, je povedal Mesec. V naštetem, zlasti v krepitvi javnih del, vidijo tudi možnost reševanja visoke brezposelnosti.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.