Slovenija
4 ogledov

Ustanovitelja Skypa s tožbo nad eBay

Ustanovitelja podjetja Skype obtožujeta spletnega velikana eBay kršenja avtorskih pravic, tožba pa bi lahko ogrozila 1,3 milijarde evrov vredno prodajo Skypa.

Tožbo je vložila švedska družba Joltid Ltd., ki je v lasti ustanoviteljev Skypa Niklasa Zennstroma in Janusa Friisa. V njej obtožujejo Skype, ki sta ga ustanovitelja leta 2005 prodala eBayu za okoli dve milijardi evrov, da je nepooblaščeno pridobil Joltidovo peer-to-peer tehnologijo "global index", jo spreminjal in kazal tretjim osebam.

Tožniki zato zahtevajo popolno prepoved uporabe te tehnologije ter povračilo storjene škode, ki naj bi po ocenah Joltida dnevno znašala 51 milijonov evrov.

Skype in Joltid sta sicer v sodnem sporu že od marca, ko je slednji Skypu ukinil licenco, ta pa je proti njemu vložil tožbo, s katero je želel preprečiti prekinitev licence ter dokazati, da ne krši licenčnega dogovora. Zadnja tožba je uperjena tudi proti skupini investitorjev, ki nameravajo kupiti Skype, obtožuje pa jih, da so se v posel spustili vedoč, da družba krši licenčno pravo. Ebay je tožbo že zavrnil kot neutemeljeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.