Slovenija
18 ogledov

Ustavila bo krmljenje

Župan Janez Fajfar (desno), in Matjaž Berčon, vršilec dolžnosti direktorja občin Žurnal24 main
Občina Bled. Odlok o upravljanju Blejskega 
jezera na marčni seji. Koroška 
deželna vlada 
ponudila pomoč.
Bled leta 2020
Načrti. V razvojnem programu Občine Bled do leta 2020 je predvidenih za 85 milijonov evrov projektov, od tega za južno in severno obvoznico 34 milijonov evrov. Občina Bled bo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za južno obvoznico sprejela do jeseni, stal pa bo 49 tisoč evrov. “Od Direkcije RS za ceste moramo čim prej dobiti časovnico za obvoznico, ki bi jo teoretično lahko začeli graditi prihodnje leto, državni denar zanjo je še vedno zagotovljen in po sprejetju OPPN ne bo nobenega razloga več za umik države iz tega projekta,” je povedal Matjaž Berčon.

Zakona o kopalnih vodah in plovnem režimu bi združili v krovni odlok o upravljanju jezera, v katerem bi opredelili tudi krmljenje, gradivo pa bo pripravljeno do marčne seje,” je o reševanju problematike Blejskega jezera včeraj dejal Matjaž Berčon, vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave.

Ni še jasno, ali bo odlok o prepovedi krmljenja sprejela država ali občina, je pa blejski župan Janez Fajfar zatrdil, da bodo, če ima občina zakonsko podlago za njegovo sprejetje, to tudi storili. “Odlok moramo sprejeti čim prej, da bodo občinski redarji lahko izvajali nadzor in ukrepali,” je poudaril župan in dodal, da jim je pomoč pri reševanju zelo slabega stanja jezera ponudila koroška deželna vlada, ki ima s tem že izkušnje.

Medtem ko pristojnosti glede odloka še niso jasne, pa so jasne pri renaturaciji Blejskega jezera, in sicer mora država poskrbeti za upravljanje jezera ter uravnavanje bilance hranil in drugih snovi v vodi, občina pa za obnovo kanalizacijskega omrežja ter utrjevanje brežin in jezerske obale.

Deset let za ureditev obale
Občina bo letos uredila tlačni vod od Male Zake do železniške postaje in iz jezera odstranila cevi, prihodnje leto pa zgradila primarni kanal od hotela Toplice do Mlina, ki bo glavni fekalni kanal za središče Bleda, projektno dokumentacijo pa bodo pripravili letos.

500 tisoč evrov dolga ima Občina Bled.

Obnovili bodo čolnarno v Grajskem kopališču in na tem delu uredili obalo; za ureditev celotne obale, to je dobrih šest kilometrov, pa bi občina potrebovala več milijonov evrov, ki jih, kot je pojasnil župan, nimajo, zato jo bodo urejali postopno, Berčon pa je ob tem dodal, da bodo za celovito obnovo potrebovali vsaj deset let.

“Z jezerom se vsi bahajo”
Na vprašanje, kako namerava občina ob tako slabem stanju jezerske obale in Blejskega jezera slediti dolgoročni usmeritvi, da naj bi bil Bled vrhunska turistična destinacija, pa je župan odvrnil: “S tem jezerom se bahajo vsi v Sloveniji, vse obveznosti pa nalagajo občini. In ta čas nimamo zakonske podlage, da bi tisti, ki od jezera živijo, zanj tudi kaj prispevali.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.