Slovenija
33 ogledov

Ustavna obtožba zoper Türka?

Žurnal24 main
SDS naj bi po neuradnih informacijah razmišljala o sprožitvi postopka ustavne obtožbe predsednika republike zaradi odlikovanja Ertla. SDS: "Vse možnosti so odprte."

Janez Janša je na sobotni seji sveta SDS na Otočcu v zvezi z odlikovanjem Tomaža Ertla izjavil, da bo stranka uporabila vsa "demokratična sredstva proti restavraciji totalitaristične miselnosti".

Predsednik republike Türk vztraja, da je bilo odlikovanje Ertla premišljena odločitev in da si ne bo premislil.

Da stranka misli resno, naj bi nakazovale neuradne informacije, da SDS preučuje možnost sprožitve postopka ustavne obtožbe zoper predsednika republike Danila Türka, o čemer poroča časnik Delo.

Na stranki so nam na vprašanje o ustavni obtožbi odgovorili: "Vse možnosti so odprte." Kaj več pa za zdaj ne bodo povedali.

Prvič v Sloveniji
Če bi do ustavne obtožbe res prišlo, bi bilo to prvič v Sloveniji. Podpreti bi jo morala večina poslancev, predsednik republike Türk pa bi se moral pred njimi zagovarjati pisno ali ustno. Nato bi o upravičenosti obtožbe odločali ustavni sodniki, ki lahko predsednika oprostijo ali pa presodijo, da je obtožba utemeljena. V skrajnem primeru lahko z dvotretjinsko večino odločijo o odvzemu funkcije predsedniku republike.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.