Slovenija
9 ogledov

Ustavni sodniki zavrnili vlado

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar zagotovo še nekaj časa ne bo ostala brez položaja. Ustavno sodišče je namreč zavrnilo pobudo vlade, naj presodi, kako lahko razrešijo šefa tožilcev.

"Ustavno sodišče ni pristojno v postopku presoje ustavnosti zakona dajati svetovalnih mnenj," so pojasnili na Ustavnem sodišču. Vlada bo zato morala biti tista, ki bo sprejela dokončno odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Spomnimo, da minister za pravosodje Aleš Zalar ni bil zadovoljen z delom Brezigarjeve, češ da se vmešava v postopke, zato se je pojavila ideja o njeni razrešitvi. A vlada je nato ugotovila, da so v zakonu, ki ureja razrešitev, določene nejasnosti, in za njihovo pojasnilo prosila ustavne sodnike.

Kot rečeno, so ti odločili, da zadeva ni v njihovi pristojnosti, zato je znova na potezi vlada.

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da so kljub temu zadovoljni z odločitvijo ustavnih sodnikov, ker pritrjuje, da so možne različne razlage zakona, ki ureja razrešitev generalnega državnega tožilca. Napovedujejo pa tudi, da v novem zakonu teh nejasnosti ne bo več.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.