Slovenija
22 ogledov

Ustavno sodišče in znanstveniki še kršijo predpise

Sazu je izdala zbornik, ki ga uvede akademik Taras Kermauner z razglabljanjem o Žurnal24 main
Računsko sodišče naletelo na kršitve zakonodaje. Med drugim na ustavnem sodišču.

Revizorji računskega sodišča (RS) so pri pregledu poslovanja Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) in ustavnega sodišča odkrili več kršitev obveznosti dobrega poslovanja.

Računsko sodišče je izdalo porevizijsko poročilo o popravljalnih ukrepih po reviziji pravilnosti poslovanja nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov v letu 2011.

Štirje niso naredili dovolj

Leta 2011 je RS ugotovilo pogoste kršitve več različnih predpisov, med drugim zakonov o delovnih razmerjih, o javnih uslužbencih, o javnih financah ter javnih naročilih in javnem naročanju.

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti poslovanja 14 nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov tedaj izreklo pet negativnih mnenj in devet mnenj s pridržki. Odzivna poročila o tem, kako bi te nepravilnosti odpravili in preprečili v bodoče, je zahtevalo od delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, delovnega sodišča v Celju, delovnega sodišča v Mariboru, državnega pravobranilstva, komisije za preprečevanje korupcije (KPK), nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, SAZU, Slovenske odškodninske družbe, ustavnega sodišča ter od varuha človekovih pravic.

V predpisanem roku 90 dni je odzivno poročilo s popravljalnimi ukrepi predložilo vseh deset revidirancev, RS pa je v porevizijskem postopku poročila pregledalo in ocenilo verodostojnost in zadovoljivost popravljalnih ukrepov. Pri čemer pa štirje revidiranci pa se za odpravo kršitev očitno ni dovolj potrudilo.

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu denimo ni izvedla aktivnosti za izterjavo neupravičeno izplačanih sredstev, vezanih na plačilo za opravljeno delo na sejah sveta agencije.

Ustavno sodišče pa ni izplačalo premalo izplačanih plač oziroma sklenilo dogovora o vračilu preveč izplačanih plač. Slovenska odškodninska družba ni ustrezno proučila oziroma utemeljila možnosti za izterjavo neupravičeno izplačanih sredstev oziroma povzročene škode. SAZU pa z načrtom aktivnosti ni opredelila roka za sklic skupščine, na kateri bi odločala o spremembi statuta. RS pri tem ocenjuje, da so vse štiri institucije kršile obveznost dobrega poslovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.