Slovenija
49 ogledov

Ustavno sodišče: Kar poveste odvetniku, ne more biti predmet preiskav

slovenija 19.03.14, Tone Krkovic, Janez Jansa, Franci Matoz, sojenje, Patria, so Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je pritrdilo odvetniški zbornici in določilo, da komunikacija med odvetnikom in njegovo stranko ne more biti predmet preiskave.

Ustavno sodišče je tako določilo, da so hišne preiskave pri odvetnikih z namenom zbiranja dokazov o njihovih strankah, ki jih je policija v preteklosti že izvedla, neustavne.

Po ugotovitvah ustavnega sodišča je komunikacija med odvetnikom in njegovo stranko zaupne narave, odvetnik pa jo mora zato tudi varovati. Varuje pa jo lahko le, če lahko hkrati varuje svojo pravico do zasebnosti na poklicnem področju tudi na način, da država vanjo ne posega.

Odvetniška zasebnost ni varovana le v odvetniški pisarni, ampak tudi v avtu, stanovanju ...

Odvetniška zasebnost pa ni varovana le v odvetniški pisarni, temveč prostorski vidik zasebnosti odvetnika varuje povsod, kjer opravlja svoj poklic oziroma kjer so predmeti, povezani z njim. Torej tudi stanovanje, avto, vikend, saj se ne varuje prostor, temveč zasebnost v njem.

V odvetniško zasebnost pa je mogoče poseči le, če je poseg nujen in če do podatkov ni mogoče priti drugače.

Na odvetniško zasebnost pa se ne more sklicevati odvetnik, ki je sam osumljen ali obdolžen soudeležbe pri preiskovanem kaznivem dejanju, se ne more sklicevati na odvetniško zasebnost. "Nedopustno bi namreč bilo, če bi se pod plaščem varovanja odvetniške zasebnosti izvajala kazniva dejanja," je navedlo Ustavno sodišče RS v izjavi za javnost po razsodbi.

Komentarjev 12
  • encijan 09:10 31.januar 2016.

    Pleško je samo tvoj in samo tvoj. Ja.

  • dragec 18:39 28.januar 2016.

    Ima...ima...ferlici, to so prave face

  • dragec 18:39 28.januar 2016.

    No, pa če boš zadovoljen, enako kot tvoj pleško