Slovenija
26 ogledov

Ustavno sodišče ni sprejelo odločitve o Kanglerjevi pritožbi

Franc Kangler mediaspeed
Ustavno sodišče je danes odločalo o pritožbi Franca Kanglerja na nepotrditev njegovega mandata državnega svetnika, ki jo je Kangler vložil konec decembra. Odločitve še niso sprejeli, verjetno jo bodo na eni od prihodnjih sej.

Ustavno sodišče je sicer na Kanglerjevo pobudo januarja odločilo, da se predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič izloči iz odločanja v tej zadevi, podrobnosti pa na sodišču niso pojasnili.

Kangler poskuša s pritožbo na ustavnem sodišču uveljaviti pravico do svetniškega mandata, ki so mu jo na ustanovni seji 12. decembra na tajnem glasovanju odrekli državni svetniki.

Po mnenju pravnih strokovnjakov so sicer razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v državnem svetu preverita državna volilna komisija in mandatno-imunitetna komisija. Tam nepravilnosti niso ugotovili, tako da formalnega razloga za nepotrditev mandata ni bilo. Mandatno-imunitetna komisija DS je sicer Kanglerjev mandat ocenila kot moralno in etično sporen.

Izvolitvi Kanglerja za državnega svetnika so nasprotovali številni protestniki v Mariboru, pozivali pa so ga tudi k odstopu z županskega mesta, kar je storil 31. decembra.

Kangler je konec leta ob odstopu z županske funkcije izrazil prepričanje, da bo ustavno sodišče razsodilo njemu v prid.

Komentarjev 2
  • feferon 11:58 14.februar 2013.

    Osebe, ki jim narod ne zaupa nimajo kaj iskat v javnih funkcijah! velja za vse!

  • privat 08:19 14.februar 2013.

    vse bojo poštimali...treba je molzit državo!!