Slovenija
66 ogledov

Ustavno sodišče odločilo, da odškodnine izbrisanih niso zastarale

Izbrisani Žurnal24 main
Ustavno sodišče je odločilo, da zahtevki za odškodnine izbrisanih še niso zastarali in zato zahtevke vrnilo pristojnim sodiščem v novo odločanje.

Ustavni sodniki so namreč izpostavili, da mora sodišče pri odškodninskih zahtevkih uporabiti pravila tako, da posamezniku ni oteženo ali celo preprečeno uveljavljanje zahtevkov, ki jih ima na razpolago. V primeru pritožnikov, ki jih je država izbrisala iz registra stalnega prebivalstva, pa so sodišča kršila procesni vidik 26. člena ustave, da ima vsakdo pravico do povračilo škode. Izbrisani pa tako niso imeli dejanske možnosti za uveljavljanje odškodninskega varstva zoper državo.

Kot so še izpostavili na ustavnem sodišču so v primeru izbrisanih "sodišča (zlasti Vrhovno sodišče s precedenčnim stališčem v sodbi št. II Ips 11/2008) s svojo razlago pravil o zastaranju pritožnikom nesorazmerno otežila oziroma preprečila, da bi lahko od države učinkovito uveljavljali povračilo škode, povzročene z izbrisom iz registra stalnega prebivalstva".

Ustavni sodniki so tako vse obravnavane zadeve vrnili sodiščem v ponovno odločanje.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 07:27 11.junij 2015.

    Sej je že Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, ki je nad ustavnim sodiščem...Ne razumem zakaj je po tem še naše ustavno sodišče presojalo...ampak ok..očitno imajo premal dela.

  • dragec 20:46 10.junij 2015.

    Izbrisani, zahtevajte denar od te in vseh vlad za nazaj 25 let