Slovenija
11 ogledov

Ustavno sodišče pritrdilo Jankoviću

Janković ostaja gluh za zahteve protestnikov. Žurnal24 main
Ustavno sodišče je odločilo, da je pet členov zakona o financiranju občin v neskladju z ustavo. Ljubljanski župan Zoran Janković poudarja, da gre za moralno zmago.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin na pobudo Mestne občine Ljubljana in še treh občin odločilo, da so 8., 11., 14., 23. in 38. člen zakona v neskladju z ustavo. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je z odločitvijo izjemno zadovoljen, meni, da gre za moralno zmago. Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar pa odločbo razume kot pozitiven prispevek k nadaljnji izgradnji sistema financiranja lokalne samouprave.

 Sodišče ni zadržalo izvajanja zakona, poudarja Žagar.© BOBO

 
Za 12., 13., 21. in 24. člen, ki so jih MOL ter občine Trzin, Log-Dragomer in Šempeter-Vrtojba prav tako izpodbijale, pa je US presodilo, da niso v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so državnemu zboru naložili, naj ugotovljene neskladnosti odpravi v roku enega leta od objave odločbe v uradnem listu.

Po besedah ministra Žagarja je pomembno, da US ni zadržalo in razveljavilo nobenega od členov, prav tako ni zadržalo izvajanja zakona. To je zlasti pomembno za občine, saj se do sprememb tega zakona v celoti ohranja zdajšnji sistem financiranja, je dejal. Zagotovil je, da bodo prisluhnili US, temeljito preučili odločbo in predlagali ustrezne rešitve. Odločbe minister ni podrobneje komentiral, ker je po njegovih besedah potrebna temeljite preučitve, tudi v povezavi z nadaljnjimi koraki glede sistema financiranja.

Janković je prepričan, da odločitev sodišča kaže na to, da je bila Ljubljana kaznovana z odvzemom 60 milijonov evrov tudi zaradi sprejemanja neustavnih določil. Poleg tega gre po njegovem mnenju tudi za moralno zmago, odločba pa hkrati pomeni dobro osnovo, da občine dobijo denar nazaj. Ko bo MOL dobila denar nazaj, ga bo po županovih besedah namenila za stvari, ki so potisnjene na rob. Ne bo pa potrebno niti zadolževanje MOL, ki so ga sicer predvideli v osnutku proračuna za prihodnji dve leti.

Janković še vedno čaka na povabilo Janše


Janković je spet zabil gol. © BOBO

 
Janković še vedno čaka na povabilo Janše
Strinja, da bi z razveljavitvijo zakona oziroma izpodbijanih določb povzročili popoln kaos. Pričakuje pa, da bo vlada popravila krivico, ki je bila storjena Ljubljani, in da bo Ljubljani po zakonu o glavnem mestu namenila tudi sredstva. Pričakuje tudi povabilo predsednika vlade Janeza Janše na pogovor.

Ob tem je Janković spomnil, da so v ljubljanskem mestnem svetu odločitvi za ustavno presojo zakona o financiranju občin nasprotovali trije svetniki. Med njimi je eden tudi poslanec v DZ in Janković ga sprašuje, kako zagovarja podprtje neustavnega zakona. Jankovićeva kritika pa je letela tudi na ministra Ivana Žagarja, saj ta po njegovih besedah deluje nestrokovno. Ustavne sodnike je po njegovem mnenju prepričal zelo strokoven in argumentiran nastop županov vseh štirih občin na javni obravnavi 31. maja na US.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.