Slovenija
17 ogledov

Ustavno sodišče razveljavilo sodbo Borisu Popoviču

boris popovic Barbara Milavec
Ustavno sodišče je soglasno razveljavilo sodbo, s katero je bil koprski župan Boris Popovič obsojen za davčno zatajitev in domnevno ponareditev poslovnih listin.

Sodišče je ugotovilo kršitev pravice do aktivne obrambe in zadevo vrnilo v odločanje sodišču prve stopnje, je za povedal Popovičev odvetnik Marko Bošnjak.

Popovič in njegov odvetnik Bošnjak sta odločbo prejela danes. Zgodba sicer sega v leto 2001, ko Popovič še ni bil koprski župan, Okrožno sodišče v Kopru pa jo je Popoviću izreklo leta 2010, leta 2011 jo je potrdilo višje sodišče in leto pozneje še vrhovno sodišče.

Kot je pojasnil Bošnjak, je bilo pri sojenju izvedensko mnenje za Popoviča negativno. Ovreči ga je želel s strokovnim mnenjem, predlagal je tudi zaslišanje strokovnjaka, kar pa je sodišče zavrnilo. Zavrnitev sta potrdila tudi višje in vrhovno sodišče.

Obramba je ves čas zatrjevala, da je sestavni del pravice do obrambe poskus izpodbijanja dokazov - tudi izvedenskih mnenj, ki so za obdolženca negativna. Med drugim tako, da predstavijo drugačno, strokovno mnenje in predlagajo zaslišanje ustreznega strokovnjaka, ki bi izpodbil točnost takega izvedenskega mnenja, je pojasnil Bošnjak.

Ustavno sodišče je po njegovih besedah ob opiranju na prakso Evropskega sodišča za človekove pravice ugotovilo, da je to sestavni del aktivne obrambe.

Bošnjak je pojasnil, da je obramba uveljavljala še več drugih kršitev pri tej zadevi, vendar se ustavno sodišče s tem niti ni ukvarjalo, saj da za razveljavitev sodbe zadošča že omenjena kršitev v postopku.

Sodniki so sicer Popoviču v omenjeni zadevi prisodili osemmesečno pogojno kazen.

Po Bošnjakovih ocenah je odločitev ustavnega sodišča nasploh zelo pomembna za slovensko pravno prakso v kazenskih zadevah. Ugotavlja namreč, da obramba večkrat poskuša izpodbijati pravilnost izvedenskih mnenj, tako da predstavi strokovno mnenje in predlaga zaslišanje. A je bila sodna praksa glede tega po Bošnjakovih besedah v Sloveniji neenotna, sodišča pa so slednje pogosto zavračala.

Komentarjev 1