Slovenija
19 ogledov

Ustavno sodišče 
zavrglo pobudo

Andrej Aplenc meni, da je treba odločbo ustavnega sodišča spoštovati, ni pa nujn Žurnal24 main
Referendum. Civilni iniciativi ni uspelo.

“Pravzaprav sem pričakoval, da bo odločba takšna, a hoteli smo vsaj poskusiti,” pravi Andrej Aplenc, ki je skupaj z Blažem Babičem in Marinko Kurilić iz civilne iniciative (CI) Tržnice ne damo vložil zahtevo za ustavno presojo aktov, ki urejajo lokalne referendume. Ustavno sodišče je zahtevo, ki so jo vložili po neuspešnem zbiranju podpisov za referendum o mestnem prostorskem načrtu, zavrglo.

V CI se med drugim niso strinjali s tem, da je za referendumsko zahtevo na državni ravni potrebnega 2,36 odstotka volilnih upravičencev, na lokalni pa pet odstotkov. Sodišče ugotavlja, da pobudniki ne izkazujejo pravnega interesa za presojo določb zakona o lokalni samoupravi in statuta Mestne občine Ljubljana, ker te ne učinkujejo neposredno – v takih primerih se pobuda lahko vloži šele po izčrpanju drugih pravnih sredstev zoper posamičen akt. Sodišče se tudi ne bo ukvarjalo s tem, da zbiranje podpisov ni bilo omogočeno ob sobotah, saj za to ni pristojno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.