Slovenija
96 ogledov

Ustavno sodišče zavrnilo začasno zadržanje zakona o tujcih

Pribežniki v Beogradu EPA
Zahtevo varuhinje človekovih pravic po začasnem zadržanju izvrševanja 10.b člena zakona o tujcih je ustavno sodišče zavrnilo.

Na Ustavnem sodišču RS so nam potrdili, da je ustavno sodišče "zavrnilo predlog za začasno zadržanje" 10.b člena zakona o tujcih, ki ga je predlagala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, saj gre po njenem mnenju za "specifično situacijo in ureditev, ki ima lahko zelo daljnosežne posledice".

Predlog za začasno zadržanje je bil po mnenju vlade in pristojnega odbora DZ neutemeljen.

Sodniki ustavnega sodišča pa kljub predlogu za prednostno obravnavo zaenkrat še niso odločili o ustavnosti 10.b člena zakona o tujcih, ki po mnenju varuhinje in številnih drugih nevladnih organizacij krši prepoved diskriminacije in načelo enakega varstva pravic, načela nevračanja ter načela jasnosti in določnosti predpisov.

Novela zakona o tujcih namreč predvideva, da lahko državni zbor s 46 glasovi podpore aktivira poseben ukrep, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Ob uveljavitvi tega spornega ukrepa bi policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop v Slovenijo, ne dovoli vstopa v državo.

Poleg tega pa ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, policija lahko zavrže tujčevo prošnjo za mednarodno zaščito, če v sosednji državi članici Evropske unije, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. Pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve.

Na neskladnost zakona, ki ga je Slovenija sprejela v začetku leta, so vladajoče opozarjali številni pravni strokovnjaki in nevladne organizacije, Sloveniji pa je pomoč pri oblikovanju primernejše zakonodaje pomoč ponujal tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.