Slovenija
19 ogledov

Ustavo treba spreminjati s tresočo roko

Aleš Zalar (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pravosodno ministrstvo je v medresorsko usklajevanje poslalo predloge ustavnih sprememb. Te se nanašajo na tri člene, minister Zalar pa pričakuje podporo poslancev.

Aleš Zalar pričakuje, da bodo ustavne spremembe deležne podpore, saj so v predhodnem povpraševanju vse poslanske skupine zagotovile, da bodo spremembe podprle, zato "pričakuje, da bodo ta odnos podpore zadržale tudi v nadaljevanju".

Po spremenjenem 162. členu ustavne presoje ne bi več mogli sprožiti generalni državni tožilec, informacijski pooblaščenec, Banka Slovenije in računsko sodišče. Pobudo pa bi lahko še vedno sprožili tretjina poslancev, državni svet, predsednik republike, vlada, varuh človekovih pravic, samoupravna lokalna skupnost in reprezentativni sindikat za območje države.

Gre za minimalne spremembe, ki v ustavo posegajo le toliko, kolikor je zares nujno. Na ministrstvo namreč menijo, da je poseganje v ustavo v vsaki demokraciji redko, "zato se mora ustavo spreminjati s tresočo roko".

Spremembe treh členov
Predlagane spremembe zadevajo 160., 161. in 162. člen ustave. S spremenjenim 160. členom naj bi na enem mestu določili vse pristojnosti ustavnega sodišča, ki so zdaj opredeljene v vsaj štirih zakonih.

Posebni četrti odstavek spremenjenega 160. člena bi določal, da se lahko ustavosodna presoja nekaterih podzakonskih predpisov prenese tudi na druga sodišča. Spremenjeni 161. člen pa bi ustavnemu sodišču še vedno omogočal, da posamezen podzakonski akt razveljavi, če ugotovi, da je v neskladju z ustavo.

Spremenjeni 162. člen  bi določal vse, ki lahko sprožijo ustavno presojo posameznega zakona ali akta. Spisek organov, ki lahko zahtevajo takšno presojo, pa bi skrčil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.