Slovenija
20 ogledov

Ustvaril dobiček ali izgubo?

Direktorica Viktorija Avbelj (desno) je po navodilu nadzornega sveta vložila pra Žurnal24 main
Sojenje. Nekdanji direktor Rudarja obdolžen zlorabe položaja ali pravic.

Krško. “Edmund Germšek je izrabil svoj položaj, saj je kot direktor Rudarja svoji ženi, tik preden je šel v pokoj, pod ceno prodal stanovanje,” pravi obtožnica. Stanovanje ob železniški postaji v Krškem, veliko 49 kvadratnih metrov, je ženi prodal za le nekaj več kot 13 tisoč evrov, čeprav je bilo vredno vsaj 27 tisoč evrov, pravi obtožba. Posebna klavzula v individualni pogodbi pa je še posebej določala, da ne sme poslovati z družinskimi člani oziroma sorodniki.

Zakaj je žena kupila to stanovanje, če je bilo tako v razsulu?
Okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič
“Ustvaril sem dobiček”
Stanovanje je bilo prazno in v razsulu, treba ga je bilo v celoti obnoviti,” se zagovarja nekdanji direktor in dodaja, da je bilo kupljeno na dražbi družbe Videm za sedem tisoč evrov. “S prodajo sem ustvaril sedem tisoč evrov dobička,” poslovne poteze pojasnjuje Germšek.

Kupnina ji je padla v oči

Ko je vodstvo Rudarja prevzela Viktorija Avbelj, je pregledala poslovanje za eno leto in v oči ji je padla nizka kupnina za stanovanje. “Opazila sem, da je cenitev opravil zaposleni delavec podjetja, kar ni bila praksa, pri nepremičninski hiši sem se pozanimala za ceno in izvedela, da je v tistem obdobju kvadratni meter stanovanja stal od 700 do tisoč evrov,” razlaga Avbljeva, ki takrat še ni vedela, da je stanovanje kupila direktorjeva žena. Ugotovila je, da je bilo stanovanje nekomu namenjeno, saj ni bilo v navadi, da bi bilo stanovanje prazno dva meseca, kot je bilo v tem primeru.

Prodaja stanovanj
Najemnikom.
Rudar je stanovanja prodajal izključno najemnikom, ki so imeli predkupno pravico. Za tako ceno bi ga kupil še kdo. Sicer pa je bilo to stanovanje kupljeno na nekajkrat ponovljeni dražbi družbe Videm v stečaju, ko je bila cena nižja; poleg tega je bilo takrat, ko so ga kupili, zasedeno in se je zato prodajalo po polovični ceni,” je pojasnila Avbljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.