Slovenija
38 ogledov

“Ustvarjanje novih je hrabrost”

Ortotip Niko Verdnik
Pomoč Pomurju. Veliko podjetij jo uporabi za ohranjanje starih delovnih mest.

Pomurje. “Generalno gledano neke pretirane velike koristi od pomoči Pomurju ni bilo. Po mojih ocenah je bilo na razpisih izbranih veliko takih podjetij, ki so že imela proizvodnje in so samo dobila sredstva za odprtje novih obratov,” je dejal Anton Štihec, župan Murske Sobote.

Odobrili 24 podjetjem

Država je od leta 2010, odkar velja zakon o razvojni pomoči Pomurski regiji, za uresničevanje razvojnih projektov, tehnološki razvoj in odpiranje novih delovnih mest gospodarstvu v regiji prispevala okoli 48 milijonov evrov nepovratne pomoči. Samo na lanskem razpisu so odobrili za 6,1 milijona evrov sredstev. “Na javni razpis je prispelo 49 vlog, vlagatelji so skupaj zaprosili za 11,6 milijona evrov sredstev. Pomoč je bila odobrena 24 podjetjem,” so za Žurnal24 pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Subvencije dobrodošle

Tjaša Župančič Hartner, direktorica podjetja Ortotip, ki ima prostore v Murski Soboti, je povedala, da so z državno subvencijo lahko kupili in nadgradili 3D-tiskalnike, ki so bistveni za delovanje tega visokotehnološkega podjetja. Obrat v Murski Soboti so odprli na novo. “Zaposlili bomo skupno sedem ljudi. Glede na to, da je v Sloveniji težko zagnati takšna visokonapredna podjetja, je takšna subvencija več kot dobrodošla,” je dodala.

Tudi za ohranjanje starih

Štefan Sobočan, predsednik Pomurske gospodarske zbornice in direktor podjetja Varis Lendava, ki je bilo prav tako med prejemniki pomoči, pa je dejal, da so te pomoči dobre, vendar niso le za ustvarjanje novih delovnih mest, ampak tudi za ohranjanje starih. “Zaradi razmer v gospodarstvu, posebno pa zaradi še neustrezne delovnopravne zakonodaje je danes zaposlovanje novih delavcev res hrabrost,” je dodal Sobočan. Njihovo podjetje je s subvencijo ustvarilo novo investicijo, zaposlilo pa je deset ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.