Slovenija
39 ogledov

Utaja davkov in taks

Boste zamenjali svoj avtomobil? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zaradi neplačevanja davkov na motorna vozila (DMV) in davka na dodano vrednost (DDV) so oškodovali državo za več kot pol milijona evrov.

Preiskovanje je bilo obsežno in dolgotrajno zaradi vpletenosti velikega števila storilcev, predvsem pa zato, ker je bilo povezano s pridobivanjem ključnih podatkov iz tujine, so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so že junija 2010 na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo za kazniva dejanja, ki se nanašajo na preprodajo vozil v Sloveniji. 

 

Preprodaja vozil je bila organizirana tako, da so se storilci združevali v hudodelsko združbo z namenom, da ustvarijo nelojalno konkurenco na trgu vozil in služijo dobičke na račun državnega proračuna, saj so leta 2007 prodajali vozila, za katera niso plačali predpisanih davkov in taks, so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Ovadili 11 oseb
Konec junija 2010 so koprski kriminalisti ovadili 10 fizičnih oseb in 1 pravno osebo, in sicer zaradi storitve sedmih kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, 45 kaznivih dejanj ponarejanja listin in kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

 

S storitvijo očitanih kaznivih dejanj v ovadbi iz junija 2010 so storilci leta 2007 oškodovali proračun Republike Slovenije za skoraj 400.000,00 EUR, ker pri nabavi in prodaji vozil niso plačevali davka na motorna vozila (DMV) in davka na dodano vrednost (DDV) ter okoljskih dajatev tako, da so ponarejali dokumentacijo in fiktivno prikazovali, da poslujejo prek slamnate oziroma missing trader družbe iz Ljubljane.


Državo oškodovali za 0,6 milijona evrov
V celotni kriminalistični preiskavi pa je bilo ugotovljeno, da so ovadeni storilci v obeh kazenskih ovadbah, ki so se ukvarjali s prepredajo vozil in pri tem zlorabljali isto missing družbo iz Ljubljane, v letu 2007 oškodovali proračun Republike Slovenije v vrednosti, ki presega 0,6 milijona evrov, kolikor so znašale vse neplačane okoljske dajatve in neplačani davki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.