Slovenija
21 ogledov

Utajevalcem Dursova vabila

Durs, vodi ga Mojca Centa Debeljak, bo zavezance vabil na razgovore – Dursovi po Žurnal24 main
Oddajanje na črno. Durs še ugotavlja, kdo bi lahko oddajal na črno. Jeseni prvi pogovori z morebitnimi utajevalci.

Nadzor. Predvidoma jeseni bo Davčna uprava RS (Durs) začela pozivati zavezance – in sicer tiste, za katere bo ugotovila, da na podlagi podatkov, ki jih ima, lahko sumi, da nepremičnine oddajajo na črno. Trenutno Durs na podlagi dostopnih podatkov (denimo evidence nepremičnin Geodetske uprave RS) ugotavlja dejansko stanje.

Anonimnih prijav 12 več kot lani
Evidence ni. V prvih šestih mesecih je na Durs priromalo 632 anonimnih prijav v zvezi z različnimi davčnimi nepravilnostmi. Lani v istem obdobju so jih prejeli 12 manj. Koliko od teh je bilo zaradi oddajanja na črno, na Dursu ne vedo, saj ne vodijo posebne evidence.

“Obiska na domu ne bo”
“Postopki nadzora ne pomenijo, da bodo zavezanci na dom dobili obisk pooblačenih oseb iz davčne uprave,” pravijo na Dursu. Pojasnjujejo, da bodo na podlagi zbranih in obdelanih podatkov zavezance (ki samoprijave ne bodo podali) povabili na razgovor in jim predstavili dejstva in podatke, s katerimi razpolagajo. Nato bo sledilo ugotavljanje dejanskega stanja v sodelovanju z zavezancem.

“Vsi nadaljnji postopki bodo odvisni od posameznega primera – od podatkov s katerimi razpolagamo, do dokumentov, ki jih bo predložil zavezanec, in tako naprej,” pravijo na uradu, ki ga vodi Mojca Centa Debeljak.

Samoprijava še mogoča
Tisti, ki oddajajo na črno, pa se še niso samoprijavili, lahko, ne da bi jih Durs oglobil, to storijo do začetka postopka. Ko pa se ta začne, oddajalca na črno oglobijo v višini najmanj 200 evrov, čemur se ne more več izogniti. Samoprijavo zavezanec opravi tako, da na ovojnico oziroma na poslano napoved jasno napiše, da gre za samoprijavo. Globa za tistega, ki v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne podatke, je od 400 do 1.200 evro

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.