Slovenija
90 ogledov

Utrujeni. Ste alergični?

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Posamezniki z alergijami imajo predvsem zamašen nos in druge alergijske reakcije. Znanstveniki so zdaj odkrili, da sta lahko tudi utrujenost in glavobol posledica alergije.

Če se že več kot šest mesecev počutite izčrpano in vam tudi obiski pri zdravniku niso pomagali, imate lahko sindrom kronične utrujenosti (SKU). In če imate ta sindrom, lahko alergije pri tem igrajo zelo pomembno vlogo, pravi newyorški zdravnik Leo Galland.

Znanstveniki se sicer še niso mogli dokopati do vzrokov za nastanek omenjenega sindroma. So pa pri več kot polovici tistih, ki trpijo za kronično utrujenostjo, odkrili alergije.

"Verjamem, da alergija pomembno vpliva na SKU," je dejal Galland. "Zdi se, da je sindrom kronične utrujenosti povezan s povečanim delovanjem določenih delov imunskega sistema, ki jih lahko vidimo pri ljudeh z alergijami."

Vaša utrujenost je tako lahko tudi posledica alergenov iz okolja. Znanstveniki so tudi odkrili, da lahko alergije povzročijo tudi depresije.

Psiholog Paul S. Marshall iz Minneapolisa je tako dejal, da so v triletnem opazovanju 36 ljudi z alergijami odkrili, da je bilo 69 odstotkov neprijetnih občutij takrat, ko so se povečale alergične reakcije.

"Če obstaja povezava med alergijami in depresijo, to ne velja za vse ljudi," pa je ob tem dejala profesorica psihiatrije Marianne Wamboldt iz Univerze Kolorado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.