Slovenija
38 ogledov

Uvedba šolnin "zelo verjetna"

Pejovnik Anže Petkovšek
Reforme. Vlada predlaga ukinitev absolventa.

"Dokler v državi ne bo deloval dober sistem za preprečevanje socialne izključenosti, so šolnine za 1. in 2. stopnjo popolnoma nesprejemljive," pravi rektor Univerze v Ljubljani (UL) Stanislav Pejovnik.

Vlada bo danes obravnavala novo različico Nacionalnega reformnega programa, v katerem je predvidena tudi možna uvedba šolnin na drugi bolonjski stopnji. Prav tako ne bodo več financirali ponavljanja enega leta študija.

V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) pravijo, da si bodo "po vseh poteh prizadevali", da magistrski študij ostane brezplačen. Program se sicer lahko spremeni, če bo vlada upoštevala pripombe socialnih partnerjev.

"Šolnine so nesprejemljive"

Vlada je v reformnem programu zapisala, da bo "javno financiranje druge stopnje odvisno od proračunskih zmožnosti in prihrankov", ki naj bi jih prinesla ukinitev absolventa in plačanega ponavljanja.

Minister za izobraževanje Žiga Turk je že pred časom napovedal, da bo za visoko šolstvo namenjenih tudi šest milijonov manj kot zdaj. Pejovnik opozarja, da je druga bolonjska stopnja že zdaj premalo 
financirana.

Absolvent da, absolvent ne

Pri ukinitvi absolventskega staža po prvi bolonjski stopnji bo očitno manj nasprotovanja. Pejovnik se z odpravo strinja, "ker bi morali biti bolonjski reformirani programi sestavljeni tako, da staž ne bi bil potreben".

Dodaja, da se s Študentskim svetom UL (ŠS UL) še dogovarja, kako bi ga izpeljali tako, da bi se s tem strinjali tudi študenti. Predsednica ŠS UL Tanja Knific na naša vprašanja ni želela odgovarjati, ker o ukrepih še nimajo mnenja.

V Šosu pa pravijo, da vztrajajo pri svojem predlogu, da lahko študenti na vsaki stopnji študija izkoristijo eno leto za absolventa, ponavljanje ali prepis. Dodajajo, da sicer zagovarjajo "skrajšanje študija in čim hitrejši prehod mladih na trg dela".

Komentarjev 3
  • mia 09:47 12.april 2012.

    sem za obvezno šolstvo do 18. leta in do tefga leta naj starši dobivajo otroški dodatek.

  • mia 09:44 12.april 2012.

    in kje je po ustavi socialna država? šolali se bodo očitno le otroci parazitov ( tajkunov, politjkov, županov, odvetnikov, zdravnikov, menedžerjev.......

  • smito23 08:53 12.april 2012.

    Tu ne gre več za sam razlog sprememb: razlog se skriva v tem, da izvajajo t.i. "drugo republiko" in pač mora biti vse drugače od prejšnjega. Vse to spominja na Adolfa Hitlerja..NE janšizmu!