Slovenija
12 ogledov

Uvedel bi zdravstveni račun

Gracar (na fotografiji) napoveduje tudi postopno modernizacijo ZZZS, protikandid Žurnal24 main
Zdravstvena blagajna. Programi kandidatov za šefa naj bi bili javni, a niso.

Vsi izvajalci zdravstvenih storitev (ne le bolnišnice in lekarne) v javni mreži bodo morali pacientom izdajati fakture (informativne izračune). Vsi državljani pa bomo enkrat na leto dobili tudi obvestilo o stanju na “zdravstvenem računu”, torej koliko zdravstvenih storitev smo uporabili in koliko so skupaj stale.

"Zaklenili" podatke

Zaplet. V petek smo ZZZS zaprosili, naj nam posreduje vseh sedem programov dela ZZZS za štiriletno obdobje, s katerimi kandidirajo kandidati. Ti so namreč podpisali posebno izjavo, da so njihovi programi javno dostopni.

A je zavod to zavrnil, saj mu je upravni odbor (UO) ZZZS prejšnji četrtek presenetljivo naložil, naj se programi javno ne objavijo. Je pa za 7. marec napovedana predstavitev vseh osmih kandidatov pred UO ZZZS.

To v prijavi na razpis za bodočega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obljublja Ivan Gracar.

Meni, da se bodo zavarovane osebe tako bolj zavedale stroškov zdravstvene blagajne, posredno pa bo to dodaten nadzor nad delom zdravstvenih zavodov.

Le 20 minut čakanja
Obljublja tudi, da bo “izplen izterjave neplačnikov” izboljšal tudi s pogodbenimi izterjevalci.

Dodatne finančne vire pa vidi v dvigu povračila za pavšalne odškodnine iz avtomobilskega zavarovanja (saj smo tu v primerjavi z Evropsko unijo pod povprečjem).

Zdajšnji direktor Samo Fakin, ki tudi kandidira in pravi, da bo zdravstvena blagajna letos “ves čas vozila po robu”, pa v programu poleg nadaljevanja obstoječega varčevanja obljublja vzdržen, dostopen in kakovosten zdravstveni sistem.

Med drugim napoveduje krajše čakalne dobe, skrajšanje čakanja pred ambulantami na največ 20 minut in odprtje pritožbenih poti za zavarovane osebe pri uveljavljanju pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.