Slovenija
21 ogledov

Uveden inšpekcijski nadzor

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Informacijska pooblaščenka je zoper Komisijo za preprečevanje korupcije uvedla inšpekcijski postopek.

"Informacijski pooblaščenec je preko pooblaščene odvetniške družbe prejel prijavo Univerze v Ljubljani zoper Komisijo za preprečevanje korupcije, zaradi objave podatkov prejemnikov sredstev v aplikaciji Supervizor,"so sporočili iz pisarne Informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Prijavo proti KPK je vložila odvetniška  pisarna nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar.

Bodo ustavili objave podatkov?

Prijava je dodeljena državnemu nadzorniku za varstvo osebnih podatkov. Ta se bo opredelil tudi do zahteve Univerze v Ljubljani, da se z začasno odločbo ustavi objava osebnih podatkov do dokončne odločitve v odprtih pravnih vprašanjih.

Menijo namreč, da je Supervizor z nadgradnjo aplikacije, ki vsebuje tudi podatke o posameznikih, postal zbirka osebnih podatkov, ki pa nima pravnega temelja v nobeni zakonski določbi. Opozarjajo tudi, da vnaprej ni nihče ugotavljal, ali gre za informacije javnega značaja ali ne.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zahteve Univerze v Ljubljani za uvedbo inšpekcijskega zaradi objav prejemnikov avtorskih honorarjev v aplikaciji Supervizor, ne komentirajo. Od univerze ali  kogar koli drugega pa tudi niso dobili obvestila, da so kakšen podatek interpretirali napačno.

"Pavšalne nevedbe nič ne pomagajo"

V protikorupcijski komisiji menijo, da "pavšalne navedbe o netočnosti objavljenih podatkov, ki niso podkrepljene s konkretnimi primeri, ki bi jih komisija lahko dodatno preverila, v ničemer ne prispevajo k razpravi o omenjeni problematiki".

Prav tako vztrajajo pri tem, da pravna podlaga za objavo teh podatkov obstaja, objava podatkov pa je skladna z veljavno zakonodajo, so zapisali v odzivu za STA.

Koprivnikar: gre za javni denar

"Vse, kar gre skozi fakultete kot javni denar, je javni denar. Je pa treba ločiti javni denar od proračunskih sredstev," meni minister za javno upravo in podpredsenik vlade Boris Koprivnikar. 

Na novinarsko vprašanje, ali se strinja s predsednikom protikorupcijske komisije Borisom Štefanecem, da gre za javni denar, pa Koprivnikar odgovarja:  "O tem bodo sodili tisti, ki so za to posebej poklicani. A javni subjekti so s svojim poslovanjem podvrženi javnemu nadzoru".

IT: Razumeti je treba, kaj je javni denar

"Temeljno nerazumevanje kaj so javna sredstva nekaterih akterjev zgodbne" skrbi tudi   Transparency International Slovenia (TI Slovenia).

"Takšen odnos do sredstev, ki se (iz katerega koli vira) pretakajo iz računov javnih institucij, je v nasprotju z uveljavljenimi pojmovanji. Brez zavedanja, da gre za javni denar, ki mora delovati v obče dobro, tudi strožja pravila ne bodo povsem dovolj za vzpostavitev etičnih standardov porabe javnega denarja," opozarjajo v TI.

Po objavi teh podatkov na Supervizorju je z ministrskega stolčka odstopila Stanka Setnikar Cankar. Supervizor je namreč pokazal, da je v preteklih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

"Odstop ministrice ne sme postati epilog te zgodbe. Pričakujemo predvsem, da se bodo uvedla bolj jasna pravila za sklepanje avtorskih pogodbter da bodo prihodnje ugotovitve sistemskega nadzora upoštevane pri popravkih sistema," pravi generalni sekretar TI Vid Doria.

Komentarjev 3
  • Ferluci 09:42 19.marec 2015.

    Bivša informacijska zamaščenka je gospa? Ha ha

  • tomaz 19:17 18.marec 2015.

    Se strinjam s gospo Natašo.

  • dragec 15:13 18.marec 2015.

    banda------takoj uvesti nadzor vseh univerz v SLO, sama visokošolska kasta