Slovenija
9868 ogledov

Odslej boste to lahko uredili elektronsko

razno 28.03.13. mail, gmial, elektronska posta, racunalnik, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Vlogi za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka je po novem mogoče vlagati tudi elektronsko na portalu eUprava.

Novost velja za vlogo matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka in vlogo očeta oziroma druge osebe za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka.

Tak način oddaje vlog prinaša vlagateljicam in vlagateljem veliko prednosti, saj lahko vloge oddajo kadarkoli in kjerkoli. "Izpolnjevanje vloge je hitrejše, saj se podatki o vlagateljici ali vlagatelju na vlogo prenesejo samodejno iz uradnih virov in jih ni treba izpolnjevati ročno. Centrom za socialno delo teh podatkov ne bo treba dodatno preverjati, pridobljeni bodo namreč neposredno iz uradnih virov, prav tako pa bo večja tudi zanesljivost drugih podatkov, kot je davčna številka delodajalca, ki se bo v vlogo povzela iz uradnega registra," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvu za javno upravo. 

Vlagatelji lahko potek reševanja vlog spremljajo na portalu eUprava in se naročijo na obveščanje o statusu reševanja vlog po e-pošti ali SMS sporočilih.

Vloge je še vedno mogoče oddati tudi osebno na centru za socialno delo, po pošti ali skenirano po elektronski pošti.

Minister Janez Cigler Kralj je ob tem dejal: "Pozdravljam novo možnost oddaje omenjenih vlog na portalu eUprava. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se trudimo, da vsem uporabnikom približamo in poenostavimo koriščenje njihovih pravic, v tej smeri oblikujemo naše predloge in ukrepe," je ob tem dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. 

"Vsaka nova možnost elektronske oddaje vloge na varen način, od doma oziroma na daljavo, je za uporabnike izjemnega pomena, hkrati pa povečuje učinkovitost državnega aparata. Še toliko bolj pa je tak način oddaje vloge dobrodošel za mlade starše, ki imajo ob rojstvu otroka številne druge obveznosti," je komentiral minister za javno upravo Boštjan Koritnik

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.