Slovenija
32 ogledov

UVK: Gradbinci so se dogovarjali pri avtocestnih poslih

Najbolje plačani menedžer lanskega leta Ivan Zidar je SCT vodil vse od leta 1974 Žurnal24 main
Urad za varstvo konkurence je konec preteklega tedna končal postopek proti gradbincem zaradi kartelnega dogovarjanja pri avtocestnih poslih. V postopku naj bi ugotovil, da so si gradbinci razdelili trg, sami določali cene, si izmenjavali občutljive informacije in prilagajali razpisne ponudbe, poroča Dnevnik.

Gradbinci naj bi si povsem razdelili avtocestne posle – od gradnje do obnove avtocest, hitrih in navezovalnih cest ter drugih objektov pri gradnji avtocest –, naj bi pretekli teden ugotovil Urad za varstvo konkurence (UVK). V dogovarjanjih naj bi sodelovala skoraj vsa večja gradbena podjetja v državi, glavno vlogo pa sta imeli družbi SCT in Primorje.

Družba SCT naj bi si med drugim zagotovila okoli 40 odstotkov vseh poslov, opravljanih na avtocestnem križu v posameznem letu, Primorju naj bi pripadla okoli petina posla, ostali gradbinci pa so si razdelili preostanek, še poroča Dnevnik.

Kot še navajajo, naj bi sledil prekrškovni postopek, v katerem bo UVK gradbincem naložil plačilo globe. Ta lahko znaša vse do deset odstotkov prihodkov, ustvarjenih v minulem letu.

Gradbena podjetja pa se bodo najverjetneje nad odločbo UVK pritožila na vrhovno sodišče, ki je edini sodni pritožbeni organ zoper ukrepe varuha konkurence. A to za zdaj v zadevah, povezanih z UVK, ne odloča.

Komentarjev 1
  • zdrej 14:21 26.marec 2012.

    To je premalo. 10% na dohodke za vsako leto sodelovanja , ter seveda + obresti na to vsoto.