Slovenija
13 ogledov

"Uvod v prenovo Slovenije"

Igor Lukšič Saša Despot
Uvedli bi nov sistem socialnega zavarovanja na osnovi progresivne obdavčitve.

"Mi imamo srce in to je edini rdeči monopol, ki je še ostal," je na kongresu SD dejal predsednik stranke Igor Lukšič. Napovedal je, da bo prenova SD uvod v prenovo Slovenije.

V stranki po njegovih besedah vedo, da za spremembe potrebujejo večino, ki pa je danes za vsa svoja stališča nimajo. Zato se združujejo in nabirajo energijo, da bi to moč pridobili in ljudi prepričali, da je njihova pot edina prava. "Naš cilj je kakovostno življenje vseh ljudi, ne le peščice," je poudaril.

SD kot stabilna stranka

Dodal je, da se SD uvršča med stabilne stranke, ki jih Slovenija potrebuje. Na drugi strani pa v Sloveniji obstajata dve sili destrukcije - konservativizem in radikalizem. "Dovolj imamo poražencev, ki živijo v preteklosti. Danes moramo vsi delati za skupno boljšo prihodnost," je povedal.

Dotaknil se je tudi sodnega sistema, ki je po njegovi oceni nepravičen, in generacijskega problema, ko starejši mladim ne puščajo prostora. Mlade je pozval, naj se pridružijo SD.

Proti privatizaciji

"Brez močnega proračuna ni močne države," je dejal Lukšič, saj ljudje po njegovem mnenju brez težav dajo za skupno porabo, če država zagotavlja racionalno in višjo kakovost življenja. Ob tem pa je opozoril, da bo "Slovenija na razprodaji", vse dokler bo večina podpirala tiste, ki razprodajo zagovarjajo.
 

Za nov sistem zavarovanja

Temelj stabilnosti in vzdržnosti javnih financ v stranki vidijo tudi v novem sistemu univerzalnega socialnega zavarovanja na osnovi progresivne obdavčitve. To je ena od točk prenovljenega programa stranke, ki ga danes potrjujejo delegati.
 

Z nnjim bi na novo uredili sistem financiranja porodniškega dopusta, otroškega dodatka, starševske participacije plačila vrtca, šolanja in univerze.

O pokojninski reformi je v predlogu programa navedeno, da ta ni idealna in trajno ne rešuje demografskih izzivov, zato napovedujejo popravke.

Komentarjev 8
  • privat 13:57 07.julij 2013.

    res je LUkšić najboljši kandidat..vendar kandidat ne pomeni nič brez ozadja in politične pripravljenosti za boljše jutri. Vsak politik bi moral vedeti kaj pomeni boljše jutri in to omogočati ,ne pa omogočati bogatem da je bolj bogat,reveža pa kaznovati za ...prikaži več primer v praksi ,da bo še bolj reven in nemočen!! ..in kateri bo to omogočil ,nemore biti iz domačih krajev ,ker je to enostano...v tujih genih.

  • 1111 08:47 07.julij 2013.

    ...to revše niti igrat ne zna! :)

  • milek 08:40 07.julij 2013.

    Tovariš Igor bi tako dal smrtni udarec srednjemu sloju, ki ga skoraj ni več. Ni pa pomislil, da bi lahko učinkovito pobiral davke, ki jih ne plačujejo njegovi tovariši. Zato, ker banda ščiti samega sebe.