Slovenija
69 ogledov

Uvožena osica že na delu

Slovenija uvaža parazitsko osico, ki so jo na delo že spustili na Primorskem, sledijo Dolenjska, Posavje in Štajerska.

Na Primorskem so v nasadu za pridelavo pravega kostanja pod vodstvom strokovnjakov Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica pred dnevi v naravo izpustili prvo parazitsko osico torymus sinensis, s katero želijo zatreti kostanjevo šiškarico. Novice so zagotovo veseli čebelarji, ki so v minulih mesecih pozivali k vnosu te osice.

Kostanjeva šiškarica je v Evropo prišla z Japonske, v Slovenijo pa prek uvoza sadik leta 2005 iz Italije. Zatiranje te žuželke s fitofarmacevtskimi sredstvi ni učinkovito, se je pa kot učinkovito izkazalo zatiranje s parazitoidom torymus sinensis. Čebelarji so že nekaj časa pozivali k vnosu parazitske osice, saj predstavlja kostanjeva paša, ki jo šiškarica ogroža, skoraj tretjino pridelave medu.

Vnos in uporaba za pet let

Ker je parazitska osica torymus sinensis tujerodna vrsta, je morala njen izpust v naravo odobriti uprava za varno hrano, ki je dovoljenje izdala na podlagi soglasja Agencije RS za okolje. Lani sta njen vnos dovolili tudi Hrvaška in Madžarska.

Vnos in uporabo osice so v skladu z omenjenim soglasjem pod določenimi pogoji dovolili za poskusne oz. raziskovalne namene na šestih lokacijah na območju Slovenije za pet let, in sicer na dveh lokacijah na Primorskem, na eni lokaciji na Dolenjskem, na eni lokaciji v Posavju in na dveh lokacijah na Štajerskem. V naslednjih dneh bodo osico v naravo izpustili tudi na ostalih odobrenih lokacijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.