Slovenija
53 ogledov

Uvrščajo nas med najbolj težavne

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Po zadnjem poročilu o poslovnih tveganjih in priložnostih v Srednji in Vzhodni Evropi se je Slovenija vrstila na rep lestvice. Zasedamo 20. mesto od 23.

Na rep svoje lestvice so nas v svoji raziskavi uvrstili, ker naj bi program varčevanja slovenske vlade vodili v nadaljevanje vladnega varčevanja in majhne investicije. V poročilu, ki sta ga po naročilu svetovalnofinančnega podjetja TMF Group izvedla CEEMEA Business Group in The Economist Intelligence Unit, še pišejo, da bodo podjetja v Sloveniji še naprej pod pritiskom zaradi pomanjkanja povpraševanja potrošnikov, podjetji in države.

Kot slabe ocenjujejo tudi načrte vlade za privatizacijo. "Vlada je naznanila, da bo nadaljevala s privatizacijo, a investitorji so še naprej skeptični, saj se ta počasi nadaljuje že zadnjih 20 let." Kljub napovedani privatizaciji pa poudarjajo, da bo vlada najverjetneje obdržala vsaj 85 podjetji. Namesto, da bi jih prodali, pa jih bodo najverjetneje le dali v upravljanje, še izpostavljajo v poročilu.

Pred nami Bolgarija, Srbija in Hrvaška

V analizi CEEMEA Business Group in The Economist Intelligence Unit je Slovenija letos v primerjavi z lanskim letom zdrsnila za eno mesto. Po napovedih za gospodarsko rast pa so se pred Slovenijo uvrstile tudi Srbija (8.), Bolgarija (9.) in Hrvaška (13.). V primerjavi z drugimi državmi v regiji, ki izkazujejo napredek, pa naj bi Sloveniji tako nizko oceno prinesel dosedanji vzorec potrošnje vlade.

Komentarjev 2
  • Ferluci 07:36 19.marec 2015.

    Zato pa imamo vlado, da to ureja. In ko slišim Erjavca, Cerarja in druge v svojih komentarjih, 'kaj bi morala narediti vlada' se zgrozim. Očitno se ne zavedajo, da so vlada. Seveda, zanje so pomembne nepomembne stvari.

  • Xerxes 23:01 18.marec 2015.

    Če že objavljate svoj komentar lestvice objavite vsaj lestvico ??