Slovenija
36 ogledov

Užaljene medicinske sestre

Žurnal24 main
Užaljene in ogorčene medicinske sestre. Ker minister Marušič in ministrica Krebsova zanje nimata časa, se je sindikat delavcev v zdravstveni negi nanju obrnil z odprtim pismom.

V pismu se po besedah predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar odzivajo na Marušičeve nedavne napovedi, da bodo zmanjšan obseg dela zdravnikov reševali z medicinskimi sestrami. "Medicinskih sester je premalo. Medicinske sestre so preobremenjene že v obstoječem obsegu dela, kaj šele da bi na svoja ramena prevzemale še del dela zdravnikov," opozarja Mlakarjeva na problematiko, o kateri smo sicer že pisali.

Dodaja, da ministrstvo že zadnjih osem let opozarjajo na preobremenjenost medicinskih sester na vseh ravneh zdravstvenega varstva. Vsa ta opozorila so doslej "obtičala v predalu na ministrstvu". Pri tem Mlakarjeva poudarja, da bi samo za varno in kakovostno zdravstveno nego pacientov v bolnišnicah potrebovali več kot 1800 dodatnih ljudi. Marušič je sicer ob napovedi, da bodo medicinske sestre prevzele del odgovornosti zdravnikov, omenil tudi dodatno zaposlovanje sester, za kar ga bodo v sindikatu "držali za besedo".

V pismu se sindikat obregne tudi ob ukrepe vlade glede dežurstev, pri čemer izpostavijo, da vlada z zmanjšanimi plačili ne udari po žepu zgolj zdravnikov, pač pa tudi 25 odstotkov oziroma 3.500 medicinskih sester. Pri tem izpostavijo pričakovanje, da bo "javnost s strani pristojnih ministrov seznanjena z resničnimi podatki o tem, kdo v tej državi zasluži z dežurstvi preveč". "Medicinske sestre zagotovo ne," zaključijo svoje odprto pismo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.