Slovenija
50 ogledov

V 15o zbirajo podpise za referendum

Shod pred DZ Anže Petkovšek
Gibanje 15o skupaj s sindikati, ki niso podpisali dogovora z vlado o ukrepih na področju plač, in drugimi civilnodružbenimi organizacijami in mrežami zbira podpise za pobudo za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Iz gibanja 15o so sporočili, da zavračajo varčevalne ukrepe, ker so nepravični, nedemokratični in antisocialni. Prek spletne strani pozivajo vse, ki zavračajo "krajo skupne prihodnosti", da se povežejo in zgradijo konkretne oblike solidarnosti proti zategovanju pasov, nadaljujejo nasprotovanje varčevalnim ukrepom, vključno z referendumom, uveljavijo nov socialni pakt in zgradijo skupno blaginjo.

Sindikati (še) niso potrdili sodelovanja

Nobeden od sindikatov še ni potrdil, da sodeluje pri zbiranju podpisov za referendumsko pobudo o omenjenem zakonu. Med sindikati javnega sektorja, ki so napovedali stavko, vendar niso podpisali stavkovnega sporazuma, je sicer šest sindikatov. Še vedno stavkajo v obeh policijskih sindikatih. V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) stavke dejansko niso napovedali, ker stavka v Slovenski vojski ni dovoljena. Kot je dejal sekretar SMO Marjan Lah, so se samo pridružili stavkovnim zahtevam. Njihova odločitev glede morebitne referendumske pobude še ni znana, napovedali pa so pobudo za ustavno presojo omenjenega zakona.

Javni uslužbenci bodo morda nadaljevali stavko

Stavkovni odbor Sindikata javnih uslužbencev Slovenije je sodelovanje v splošni stavki samo prekinil in ga še ni preklical, kar pomeni, da lahko s stavkovnimi aktivnostmi nadaljuje, je pojasnil predsednik sindikata Marko Belavič. Stavkovni odbor sindikata bo o preklicu stavke odločal v začetku naslednjega tedna, ko se bo tudi opredelil glede rešitev v socialnem sporazumu in kolektivnih pogodbah, je še napovedal Belavič.

"Referendum je samo potrata denarja"

Stavko so že zaključili v Sindikatu delavcev pravosodja Slovenije, je povedal predsednik sindikata Tomaž Virnik. Stavkovnega sporazuma niso podpisali, ker je po njihovem mnenju samo prevalitev sokrivde na sindikate. Virnik je zatrdil, da sindikat ne bo sodeloval pri morebitnih referendumskih pobudah, ker je to samo potrata denarja.

V Neodvisnem sindikatu delavcev ljubljanske univerze za pojasnila še niso bili dosegljivi.

S pobudo tudi skupina volivcev

Pobudo za razpis referenduma o omenjenem zakonu, ki ga je DZ sprejel v petek, pripravljajo tudi Gvido Novak in skupina volivcev. Ti so predsedniku DZ Gregorju Virantu posredovali zahtevo za podaljšanje roka za vložitev pobude s podpisi podpore za razpis zakonodajnega referenduma.

Je zakon dostopen ali ne?

V zakonu o referendumu in ljudski iniciativi je namreč določen sedemdnevni rok za vložitev pobude s podpisi podpore, pojasnjuje Novak in navaja, da na spletni strani DZ še vedno ni objavljeno besedilo zakona za uravnoteženje javnih financ in tako ni dostopno volivkam in volivcem, ki naj bi v roku sedmih dni vložili pobudo. V DZ pa so pojasnili, da je zakon javno dostopen od 11. maja, ko je bil poslan državnemu svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.