Slovenija
69 ogledov

V 2015 bo petek 13. trikrat

sneg padec poškodba Shutterstock
Vsako leto je najmanj en petek 13. in največ trije. Tako bo v letu 2015.

Letošnje koledarsko leto je postreglo z enim petkom, 13., in sicer junija. V letu 2015 pa se bo petek, 13. zgodil večkrat - februarja, marca in novembra.

Med prebivalci Slovenije je takšnih, ki so bili rojeni na petek, 13., skoraj deset tisoč oziroma natančneje 9699, kažejo podatki državnega statističnega urada na dan 1. januarja 2014.

Vsako leto je najmanj en petek, 13. in največ trije. Petek, 13. velja za še posebno nesrečen dan. Vraževerje, da petek, 13. prinaša nesrečo, se je sicer pojavilo šele v 20. stoletju.

Adam in Eva prepovedano jabolko jedla na petek 13.

Po drugi strani je sama številka 13 vedno veljala za zloveščo, pa tudi petek že Sveto pismo opisuje kot nesrečen dan. Adam in Eva naj bi na petek jedla prepovedano jabolko, na petek je bil križan Jezus Kristus. V srednjem veku so meseci, ki so se začeli s petkom, veljali za nesrečne.

V Svetem pismu je 12 apostolov, pri zadnji večerji pa je za mizo sedelo 13 mož, trinajsti je bil Juda Iškariot, ki je izdal Kristusa. Tudi v nordijski mitologiji je 12 bogov mirno sobivalo, s prihodom trinajstega, Lokija, pa je izbruhnil boj, v katerem je umrl ljubljenec vseh bogov, Balder.

Ker število 13 velja za nesrečno, številni hoteli nimajo sobe št. 13, pa tudi nekatere letalske družbe na svojih letalih nimajo 13. vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.