Slovenija
35 ogledov

V 24 urah presadili 5 ledvic

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so minulo nedeljo opravili presaditev ledvice pri kar petih bolnikih, ki so se sicer zdravili z dializo.

Vsi presajeni organi so bili pridobljeni v regiji Eurotransplant, uspešna koordinacija presaditev pa je zasluga koordinatorja zavoda Slovenijatransplant.

Umrli darovalci so bili zelo mladi, stari 17 oziroma 18 let. Kot kažejo prvi dnevi rehabilitacije in pooperativnega zdravljenja, bolniki, ki so jim presadili ledvico, dobro okrevajo.

Kot je povedal koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana Valentin Sojar, so aktivirali ekipe v pripravljenosti in od doma poklicali dodatne člane ekip, presaditev petih ledvic zapored pa so lahko izvedli zaradi dosedanjih bogatih izkušenj s področja transplantacije organov.

V UKC Ljubljana ob tem navajajo, da je presaditev ledvic eden od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini, pri katerem organizacija in izvedba zahtevata tesno sodelovanje številnih zdravstvenih dejavnosti in posameznikov.

Še toliko večja koordinacija pa je potreba pri presaditvah več organov v tako kratkem času. Omogočiti je treba prostorske kapacitete ter zagotoviti visoko strokovno usposobljen kader za oskrbo bolnikov pred in po operativnem posegu.

V ljubljanskem UKC ob tem poudarjajo, da so pri tem uspehu pomembni prispevki mnogih zdravstvenih delavcev, brez katerih tako kompleksne organizacije in logistike ne bi bilo možno izpeljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.