Slovenija
100 ogledov

V administraciji sami garači

Infografika Žurnal24 main
Na ekonomski fakulteti dodatek večini strokovnih sodelavcev, na FDV nobenemu. Izplačila. Kaj so nadobremenitve, ostaja zavito v tančico zakonodajnega leporečja.

Na fakultetah Univerze v Ljubljani že praktično vse leto tudi javno opozarjajo, da denarja za normalno izvedbo pedagoškega dela kronično primanjkuje. Kljub temu pa na nekaterih izplačujejo dodatek za povečan obseg dela zaposlenim v administraciji. Podatki devetih fakultet (z ene nam niso odgovorili) kažejo, da dodatek ponekod pripade kar vsem, drugod le redkim, ko povprašamo o konkretnih razlogih, pa se večina sklicuje na skladnost z veljavno zakonodajo.

Dodatek odobri dekan

Razlog za izplačilo dodatka je lahko na primer nadomeščanje porodniške ali nenadomeščanje upokojitev – zlasti če to pomeni racionalnejše izvajanje nalog proračunskega uporabnika.

Na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer dodatek izplačujejo kar večini administrativnih delavcev, je bil ta pri oktobrski plači v povprečju 11 odstotkov bruto plače, je pa večino časa enak. Plače strokovnih sodelavcev sicer pri njih znašajo 27 odstotkov vseh bruto plač zaposlenih.

Povsem drugače je na fakulteti za družbene vede (FDV), kjer je vodstvo z junijem letos popolnoma ukinilo izplačevanje dodatka za povečan obseg dela za vse zaposlene. Administracija sicer pri njih predstavlja osem odstotkov vseh odhodkov fakultete, ki za plače porabi 72 odstotkov vsega denarja.

Edina fakulteta, ki nam je zaupala tudi nekaj primerov, zakaj so v zadnjih mesecih izplačali dodatke, je bila ljubljanska filozofska fakulteta. "Dekan na predlog vodij služb odobri izplačilo omenjenega dodatka zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev ali izrednih nalog, kot so vpis in povečano število študijskih prošenj septembra in oktobra, reakreditacijski postopki, organizacija domačih in mednarodnih konferenc, pridobitev in izvajanje novih projektov, izredna gradbena in vzdrževalna dela in podobno," so zapisali. Izplačevanje dodatka so sicer v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta zmanjšali za 23 odstotkov in ga nameravajo zmanjševati še naprej.

Nekateri pa raje molčijo

Na pravni fakulteti so štirje od 20 strokovnih sodelavcev z oktobrsko plačo skupno prejeli 823,60 evra bruto dodatka. Na fakulteti za strojništvo, kjer so posebej poudarili, da računsko sodišče na izplačevanje plač in vseh dodatkov v prvi polovici letošnjega leta ni imelo pripomb, so oktobra za dodatek porabili slabih pet tisočakov evrov bruto.

Na biotehniški fakulteti in fakulteti za upravo pa so nam o številu izplačil povedali le, da so ta "v skladu s predpisi in ukrepi vlade".

Komentarjev 1
  • ennanova 10:40 29.november 2013.

    Pomen komuneČesa se lahko naučimo iz poraza naših tovarišev?O čem se morajo učiti delavci danes?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1318-pomen-komune