Slovenija
30 ogledov

V Ajdovščini bo -40 stopinj

Žurnal24 main
Zaradi močne burje, ki naj bi svoj vrhunec moči dosegla v četrtek ali petek, v lokalni civilni zaščiti razmišljajo o zaprtju šol. Zaradi hitrosti, ki utegne doseči celo 200 km/h, bo "rezalo v kosti." Že zdaj pa burja povzroča preglavice v prometu, po zraku frčijo predmeti.

V prihodnjih dneh nas čaka nihanje, za zdaj pa ostaja v veljavi oranžni alarm, nam je povedal vremenoslovec Jure Cedilnik iz agencije za okolje. Po njegovih besedah bo burja danes popoldne nekoliko oslabela, a se bo jutri spet okrepila do hitrosti prek sto kilometrov na uro. Proti koncu tedna obstaja verjetnost dodatne okrepitve, takrat bi hitrosti lahko dosegale tudi do 200 km/h, pravi Cedilnik, a dodaja, da je za konkretnejše napovedi še prezgodaj, agencija pa bo vsekakor pravočasno opozarjala javnost.

V petek v Ajdovščini brez pouka

Igor Benko iz Civilne zaščite Ajdovščina pa je za Žurnal24 dejal, da so se pristojni na današnjem sestanku že pogovarjali o ustreznem ukrepanju. Najhuje bo po napovedih v petek dopoldne, zato bodo takrat zelo verjetno zaprli vsaj konstrukcijsko neustrezno ajdovsko osnovno šolo, morebiti pa tudi druge šole v zgornji Vipavski dolini.

Benko izpostavlja, da bo ob siceršnjem padcu temperatur, ki naj bi v Ajdovščini znašale -5 stopinj Celzija, zaradi napovedane jakosti vetra dejanski občutek mraza kar -40 stopinj Celzija. "Ajdovci smo na takšne razmere navajeni in takrat ostajamo v hišah ter malce bolj zakurimo, nevarno pa bo za neustrezno oblečene prišleke, saj je 15 minut izpostavljenosti vetru dovolj za podhladitev."

Prevrnilo tovornjak, nogometaši brez trave

Burja sicer že zdaj povzroča preglavice ljudem v Vipavski dolini. Najbolj je na udaru promet. Tako je v križišču za Manče prevrnilo tovornjak, ki ovira promet.

Že zjutraj pa je na številko 112 poklical tovornjakar in povedal, da mu je leteči predmet razbil vetrobransko steklo na tovornjaku. Zaprosil je za pomoč ajdovskih gasilcev.

Odkrilo je tudi več streh ter umetno travo na ajdovskem nogometnem igrišču. Posredujejo gasilci.

Danes tudi prek 150 km/h

Merilne postaje v Vipavski dolini so zjutraj namerile celo sunke s 152 km/h, zdaj pa je hitrost že nekoliko padla. Zaradi burje je na hitri cesti med Nanosom in Vrtojbo prepovedan promet za hladilnike, vozila s ponjavami in kamp prikolice, na vzporedni regionalni cesti pa tudi za avtobuse.

Na hitri cesti med Ajdovščino in Vrtojbo je promet zaprt za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Pa še potres

Kot da burja že ne bi bila dovolj, so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 4.01 zabeležili šibek potresni sunek z žariščem 53 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, torej prav v okolici Ajdovščine.

Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,4, intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju pa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili posamezni prebivalci Ajdovščine.

Komentarjev 2
  • Jurij Krapež 00:23 31.januar 2012.

    Dns je prijeten vejtrčk.ss30 km/h – “popolnoma mirno”. Drevesom se ne ljubi premikati listov.40 km/h – drugje po Sloveniji ljudje zapirajo okna. V Ajdovščini veter upihne nekaj regratovih lučk.50 km/h – Drugje po Sloveniji se ljudje ...prikaži več držijo za kape, da jim jih ne odnese. V Ajdovščini odprejo vsa okna in vrata, da se malo prezrači.60 km/h – Ajdovci se odpravijo na sprehod in uživajo v ljubki sapici. Tujce po cesti že zanaša med hojo.70 km/h – Drugje po Sloveniji spravljajo avte v garaže in zapirajo polkna. Ajdovci dajo ven sušit cunje.80 km/h - Ajdovci pošljejo otroke malo ven da se “preluftajo”.90 km/h – Drugje po Sloveniji prevrača smetnjake in razbija šipe. Ajdovci začnejo prižigati cigarete z vžigalico med dlanmi.100 km/h – Drugje po Sloveniji radii in televizije panično opozarjajo pred vetrom. Ajdovec se pelje na panoramsko vožnjo po cesti proti Podnanosu in se prisrčno nasmeji prevrnjenim kamionom.<

  • Anže Zadravec 22:32 30.januar 2012.

    Super pripomoček, da vas ne bo zeblo v prste! :)http://www.islo.si/