Slovenija
32 ogledov

V Ajdovščini nastaja najhitrejši bob

Razvojni inštitut Pipistrela zaposluje preko 20 doktorjev in magistrov znanosti Žurnal24 main
Podjetnik Ivo Boscarol bo odslej v svojem podjetju Pipistrel izdeloval tudi tekmovalne bobe. Obljublja, da bodo hitrejši od dosedanjih.
Tam kjer skorajda ne vidiš več lučke na koncu predora, tam vidim izziv in tudi moji fantje so taki, da jih to zelo zanima.
Ivo Boscarol

In zakaj bo ajdovsko podjetje, ki je svetovno znano zaradi svojih ultra lahkih letal, sedaj izdelovalo tekmovalni pripomoček? Bob je zelo drag izdelek, ki zahteva veliko vloženega znanja, pojasnjuje Boscarol. Kot pravi, ima bob z letalstvom veliko skupnega, saj mora biti zelo hiter, zračni upor in trenje s podlago pa čim manjša. Glede na določene zahteve pri obliki in teži boba je torej velik izziv narediti kaj drugačnega od trenutnih izdelkov.

Začelo se je s predstavitvijo projekta ženske bob ekipe v Vizionarni, kjer je ekipa s seboj pripeljala tudi bob. "Ob predstavitvi so bili prisotni tudi naši razvojni inženirji, ki so ob natančnem ogledu boba podali kup zanimivih zamisli za izboljšave," je povedal Boscarol.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najhitrejše kolo na svetu
Sicer pa želi Pipistrel z novimi projekti razpršiti poslovno tveganje, tako da v prihodnosti ne bi bil odvisen le od letalstva. Med drugim trenutno veliko vlagajo v razvoj hibridnega pogona, pogona na vodik in gorivne celice, razvijajo pa tudi aplikacije sončnih celic na neravni površini. Med drugim so izdelali tudi kolo, s katerim bo Slovenec skušal podreti svetovni hitrostni rekord.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.