Slovenija
24 ogledov

V akciji ni vse poceni

Prodajalka Nik Rovan
Zavajanje. Po bralčevi pritožbi inšpektor v Sparu ugotovil sum nepravilnosti. Vse več obvestil o kršitvah.

Pri obisku enega izmed marketov Spar sem opazil, da trgovina zavaja potrošnike,” nam je pisal bralec, ki ga je zmotilo akcijsko pakiranje XXL-čevapčičev, za kilogram katerih naj bi bila akcijska cena 4,08 evra. “Trgovca sem vprašal, kako to, da je cena izdelka tri evre, če naj bi plačal le 480 gramov, kar bi moralo biti 2,04 evra, preostalih 240 gramov pa naj bi bilo gratis. Ni mi znal odgovoriti. Rekel je le, da me nihče ne sili, naj izdelek kupim,” je dodal bralec.

Obisk tržnega inšpektorja

Ker je o tem obvestil tudi tržnega inšpektorja, je ta opravil nadzor. Med naključno izbranimi XXL-izdelki kršitev niso ugotovili, pri čevapčičih pa je “cena 480 gramov s podarjenimi 240 grami, torej skupno 720 gramov, dejansko višja od cene 480 gramov izdelka”, zaradi česar sumijo, da bi lahko šlo za “nepošteno poslovno prakso v smislu zavajanja potrošnikov o ceni ali načinu izračunavanja cene”. Inšpektor lahko prepove uporabo te prakse in predpiše globo. V Sparu so dejali, da bodo “zagotovo spet preverili označitev XXL-izdelkov in premislili, kako prihranek označiti še bolj jasno in razumljivo za kupce”.

Problematične so akcije

Na inšpektoratu pravijo, da se pri nas večina kršitev nanaša na cenovne ugodnosti. Na zvezi potrošnikov pa opozarjajo na akcijske ponudbe, zaradi katerih zadnje čase dobivajo vse več pritožb. “Gre za namerno zavajajočo prakso prodajalcev ali pa za tiskarske napake,” so povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.