Slovenija
29840 ogledov

V avgustu se pravice iztečejo več kot 70 tisoč upravičencem

družina denar otroci Profimedia
Centri za socialno delo po novem izdajajo informativne izračune za letne pravice. V določenih primerih morajo upravičenci še vedno sami sporočati spremembe.

Z junijem so Centri za socialno delo pričeli izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic, če informacijski sistem to omogoča na avtomatiziran način. Informativni izračuni se tako izdajajo za otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencijo malice in subvencijo kosil. Informativni izračun se izda pri preverjanju izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje letne pravice.

"V praksi to pomeni, da se informativni izračun izda takrat, ko se posamezna pravica izteče. V kolikor ima družina veljavno pravico do otroškega dodatka in/ali subvencije vrtca do 31.8.2021, bo prejela informativni izračun v mesecu avgustu (če se ji izteče s 30.9.2021, ga bo prejela v mesecu septembru). Pojasnjujemo, da v nekaterih primerih izdaja informativnega izračuna ni mogoča, ker CSD ne razpolaga z vsemi podatki (npr. zaposlitev in šolanje v tujini). V tem primeru CSD izda odločbo (kot do sedaj)," pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Odločitev za izdajanje informativnih izračunov je bila sprejeta, da bi se upravičencem omogočilo čimprejšnje izvrševanje pravic. Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Pravica se začne izvrševati z dnem odpreme informativnega izračuna in vložen ugovor ne zadrži izvrševanja informativnega izračuna.

Informativni izračun po 36 dneh od datuma odpreme (datum odpreme + 21 dni = se šteje za vročeno; datum vročitve + 15 dni za vložitev ugovora) postane dokončna odločba, če ni vložen ugovor. Dokončna odločba pomeni, da zoper to odločbo ni dopustna pritožba.

"V mesecu juliju se izteče 10.047 pravic do otroškega dodatka. Ocenjujemo, da bodo CSD izdali najmanj 5.000 informativnih izračunov," pravijo na ministrstvu.

Te spremembe je še vedno treba sporočiti

"Za prvo priznanje pravic in sporočanje sprememb je še vedno potrebno oddati vlogo na pristojni center za socialno delo," pravijo na ministrstvu. To pomeni, da v primeru, če ste na primer lani izpadli iz kroga tistih, ki so upravičeni do t. i. letnih pravic, morate letos oddati vlogo za prvo priznanje pravic, če ocenjujete, da izpolnjujete kriterije zanje.

"Posamezniki morajo na CSD sporočiti spremembe, ki vplivajo na priznane pravice iz javnih sredstev in jih CSD ne pridobi po uradni dolžnosti iz zbirk podatkov, ki jih v Republiki Sloveniji vodijo za to pooblaščeni organi in organizacije," pojasnjujejo na ministrstvu.

Med te spremembe spadajo:
- sprememba števila oseb ali upravičencev,
- izguba/pridobitev statusa učenca, dijaka ali študenta za otroka, ki se šola v tujini,
- sprememba (izgubo ali začetek) prejemanja vrste periodičnih dohodkov,
- pri pravici do otroškega dodatka: vključitev otroka v javni ali zasebni vrtec do 4. leta starosti otroka ter vpis otroka v 1. letnik srednje šole,
- pri pravici do znižanega plačila vrtca: izpis otroka iz javnega ali zasebnega vrtca ter druga dejstva (poleg materialnih okoliščin), ki se upoštevajo pri določitvi znižanja plačila vrtca,
- pri pravici do državne štipendije: neizpolnjevanje pogojev za dodatek za bivanje za otroka, izpolnjevanje/neizpolnjevanje pogojev za dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami za otroka, prekinitev/zaključek izobraževanja za otroka in drugo.

Kdor uveljavlja pravico do znižanega plačila vrtca, torej ne sme pozabiti na obveščanje centra za socialno delo o prehodu otrok iz vrtca v šolo. Prehod otroka iz vrtca v osnovno šolo lahko vpliva le na pravico do znižnega plačila vrtca. To spremembo morajo sporočiti tisti, ki imajo še druge otroke v vrtcu, saj se mora zanje na novo odmeriti višina znižanega plačila vrtca. Kdor bo 1. septembra imel prvošolca ali prvošolko, pa v vrtcu nima več drugih otrok, te spremembe ne sporoča. Vpis otroka v osnovno šolo namreč ne vpliva na otroški dodatek, državno štipendijo ter subvencijo malice in kosila. 

Pomembno je, da upravičenci ne spregledajo roka za sporočanje teh sprememb, ki je 8 dni od nastanka spremembe. Obrazec za sporočanje sprememb pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je dostopen na tej povezavi.

Na ministrstvu ne pričakujejo zamud

Običajno je vsako leto ob začetku novega šolskega leta pritisk na centre za socialno delo večji kot v drugih obdobjih leta. Podobno je tudi letos. "V mesecu avgustu se izteče 74.193 pravic do otroškega dodatka. Ocenjujemo, da bodo CSD izdali najmanj 37.000 informativnih izračunov. V mesecu septembru se izteče 11.142 pravic do otroškega dodatka. Ocenjujemo, da bodo CSD izdali najmanj 5.500 informativnih izračunov," pravijo na ministrstvu, kjer pa v tem obdobju ne pričakujejo težav. "Glede na pretekle izkušnje v letih 2019 in 2020, ministrstvo ne pričakuje zamud pri odločanju o pravicah iz javnih sredstev."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1