Slovenija
29 ogledov

V Avstriji je bencin cenejši

Iznajdljivi posamezniki so se domislili protesta na način, da vsakič natočijo le
1/2
Žurnal24 main
Po 3 letih. Za plačo 426 litrov bencina manj.

Ljubljana. Z današnjo podražitvijo so cene bencina dosegle nov rekord. Kot je razvidno iz tabele, je bencin pri nas celo dražji kot v Avstriji. Vlada včeraj trošarin ni spremenila.

Janez Janša kot predsednik vlade tako ne upošteva nasveta, ki ga je dal decembra 2010 ministru za finance Francu Križaniču. “V interesu Slovenije, ki je tranzitna država, je, da je bencin nekoliko cenejši kot pri sosedih, kar bi pomenilo, da tranzit polni rezervoarje v Sloveniji. Bencina bi bilo več prodanega in od manjših trošarin bi se na koncu več nabralo v proračunu, a ta preprosta resnica se ministru za finance Francu Križaniču ni nikoli utrnila,” je takrat dejal v pogovoru za 24ur.com.

Z ministrstva za finance so sporočili, da so odstopanja med cenami pri nas in pri sosedih minimalne, in dodali, da lovijo ravnotežje med previsokimi cenami bencina, ki bi ogrozile konkurenčnost, in izpadom proračunskih prihodkov ob morebitnem znižanju trošarin.

Dramatično pri kurilnem

Ob povprečni plači smo lahko v Sloveniji januarja 2006 kupili 819 litrov neosvinčenega bencina, januarja 2009 pa kar 1.109. Po podražitvi lahko z zadnjo objavljeno povprečno plačo kupimo le še 683 litrov bencina, kar je 426 litrov ali skoraj 40 odstotkov manj kot leta 2009.

Pri kurilnem olju je primerjava še bolj dramatična. Januarja 2009 je bilo mogoče s povprečno plačo kupiti 1.730 litrov kurilnega olja, zdaj pa le še 974, kar je 756 litrov manj.

Komentarjev 1
  • Oxxo 17:15 21.september 2012.

    JJ kaj si že "flancal" in obljubljal ko je bil Pahor na oblasti?Aja - saj res! Še lani si govoril, da se s pokojninsko reformo ne mudi... In danes? Kaj govoriš danes?