Slovenija
204 ogledov

V Avstriji že kidajo sneg

sneg v Avstriji
1/5
Reuters
V Avstriji sneg do nižin. Na določenih predelih obvezna zimska oprema. V Sloveniji zaenkrat še ne sneži, se je pa močno ohladilo.

Napovedi vremenoslovcev se uresničujejo. Celotno državo je zajel dež, nad 2.000 metri pa lahko zapade tudi sneg. "Snega bo manj, kot smo sprva mislili. Na Kredarici lahko zapade do deset centimetrov. Temperature se bodo spuščale. Najhladneje bo pozno popoldne ali zvečer. Takrat lahko vrhove pobeli tudi sneg," je za zurnal24.si povedal Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Zaradi snega z dežjem so preventivno zaprli tudi Mangartsko cesto. "Cesta je preventivno zaprta zaradi padanja temperature in napovedi snega. Je namreč zelo ozka in brez ograj. Dopoldne je že padal sneg z dežjem," so nam povedali na Cestnem podjetju Nova Gorica.

 

V Avstriji sneg pobelil tudi nižine

Sneg pa je že pobelil sosednjo Avstrijo, na severu celo do nižin. Po celotni državi se temperature gibljejo od 10 do 15 stopinj. Sneg je pobelil Salzburg, Tirolsko, avstrijsko Koroško in Štajersko. Snežna odeja na vrhovih nad 2.000 metri nadmorske višine je visoka do 25 centimetrov.

Obvezna zimska oprema

Zaradi snega je v določenih predelih Avstrije obvezna zimska oprema. Prvič v letošnjem letu so na Avstrijskem centralnem inštitutu za meteorologijo in geodinamiko izdali opozorilo o snežnih plazovih.

Sneg jo je zagodel tudi potnikom na vlaku, ki so bili namenjeni iz Salzburga v Celovec. Zlomljeno drevo je na območju Bad Hofgasteina poškodovalo električni drog.

Tudi v Švici sneg pobelil vrhove

Sneg je pobelil tudi Švico, kjer se je meja sneženja spustila na 800 metrov nadmorske višine. Kot so sporočili švicarskih vremenoslovci, je v noči na danes v švicarskih Alpah zapadlo za september neobičajno veliko snega. V smučarskem središču St. Moritz so tako danes namerili kar 45 centimetrov snega. Sneg je povzročil prometne težave v goratih predelih, prelaze St. Bernard, Flueela in Nufene pa so za promet zaprli.

Hkrati so ponekod v Švici danes namerili rekordne padavine z dežjem. V mestih Santa Maria in Grison je padlo 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar naj bi bila rekordna vrednost, odkar so leta 1901 začeli beležiti padavine, piše STA.

Komentarjev 2
  • puksicd 17:13 19.september 2011.

    Žurnal ... Sneg se meče.

  • 1111 17:03 19.september 2011.

    ...super..super...me pjaži... :))