Slovenija
10 ogledov

V bazenu imejte zaprta usta

null Žurnal24 main
Čeprav so slovenska kopališča pod strogim zdravstvenim nadzorom, pa na Inštitutu za varovanje zdravja RS ugotavljajo, da je v večini bazenskih vod preveč snovi THM, ki je posledica kloriranja.

Klor je v bazenih nujen, saj zagotavlja dezinfekcijo vode. To je pomembno zlasti v teh dneh, ko je na bazenih gneča. Ne glede na higienske standarde je v vodi odmrla koža, tu in tam kakšen list z drevja … Dodajanje klora je torej obvezno.

A kot opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS, klor v vodi reagira in stranski produkt so tako imenovani trihalometani ali na kratko THM. Ta povzroča astmo in morda celo raka.

THM prodre v kopalčevo telo skozi kožo, skozi usta in tudi prek vdihnjenega zraka, kar pa je v bazenih na prostem manj nevarno. Med kopanjem v bazenu se torej izogibajte požiranju vode, po kopanju pa se obvezno oprhajte.

Rezultati slovenskih kopališč po letih. Vir: IVZ ©

 

Rezultati kopališč
Na sezonsko odprtih poletnih kopališčih zavodi za zdravstveno varstvo preverjajo kakovost vode dvakrat na mesec, tam, kjer je bazen odprt vse leto, pa enkrat na mesec.

V celoti gledano se kakovost bazenskih voda pri nas izboljšuje, saj delež mikrobiološko neskladnih vzorcev po podatkih IVZ pada. Leta 2007 je bilo 10 odstotkov neskladnih vzorcev, leta 2008 pa osem odstotkov. Drugače pa je z vsebnostjo THM.

 

Kopališča v Celju

Iz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje so ravno danes sporočili, da je voda na celjskih kopališčih večinoma primerna za kopanje.

Po podatkih inštituta je v letih 2005 in 2006 50 odstotkov vzorcev preseglo mejno vrednost THM v bazenski kopalni vodi. Lani je padlo na 15 odstotkov, leta 2010 pa pričakujejo, da bo večina bazenov presegla določeno mejno vrednost. Vzrok? Tega leta bo namreč začelo veljati, da je v bazenski vodi lahko le 0,02 miligrama THM na liter.

Primer s Hrvaške
S klorom torej na kopališčih ne smejo pretiravati, sicer se lahko zgodi kot v Poreču na Hrvaškem, ko je najmanj šest ljudi po kopanju v bazenu v sklopu turističnega kompleksa Plava laguna potrebovalo zdravniško pomoč. Vsi so imeli težave z dihanjem, kašljanjem in vnetim žrelom. Sanitarna inšpekcija zdaj ugotavlja, ali so se res zastrupili s klorom.

V Sloveniji velja, da mora imeti kopališki vzdrževalec, ki med drugim skrbi tudi za kakovost vode, vsaj srednjo strokovno izobrazbo.

Avtomatiziran nadzor
Poklicali smo tudi na slovenska kopališča. V Športno-rekreacijskem centru Tivoli nam je namestnik direktorja Drago Banović povedal, da imajo avtomatiziran nadzor nad kakovostjo vode. "Vsak liter vode gre skozi kontrolo," pravi Banović. Voda iz bazena gre skozi filter, računalniški sistem s pomočjo sond zazna kakovost vode in če ugotovi, da kaj manjka, to samodejno doda. Poleg tega nadzor redno izvaja tudi zavod za zdravstveno varstvo.

Tudi na kopališču v Radovljici nam je direktor Ciril Globočnik povedal, da poleg avtomatiziranega nadzora vsak dan vodo testira še reševalec, dvakrat na mesec pa še pristojne službe. Še bolj poostren nadzor je v otroškem bazenu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.