Slovenija
9 ogledov

V Beltincih proslavili združitev

Prekmurje ja najmanj razvita slovenska regija. © Žurnal24 Žurnal24 main
Občina Beltinci je tudi letos pripravila slovesnost od dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, saj obenem z državnim praznuje svoj občinski praznik v spomin na množično ljudsko zborovanje v Beltincih 17. avgusta leta 1919, ko je vojaška oblast upravljanje nad Prekmurjem predala civilni oblasti.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, slavnostna govornica pa je bila poslanka državnega zbora Alenka Jeraj. Slednja je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ocenila kot enega svetlih trenutkov v zgodovini slovenskega naroda, ko smo stopili skupaj in združili moči in ki bi se lahko končal tudi drugače, če bi vrhovni svet mirovne konference v Parizu sprejel drugačno odločitev.

Pooblastil je kraljevino SHS, da zasede Prekmurje, vojska ga je zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo, za kar je zaslužen predvsem izvedenec za Prekmurje Matija Slavič, ki je predstavnikom velesil predstavil položaj ljudi v pokrajini, je povedala Jerajeva ter posebej omenila zavedne duhovnike in učitelje, ki so v Prekmurju ohranjali jezik in narodno zavest,

"Ta svetli, edini trenutek, ko smo Slovenci povečali svoje ozemlje in ga ne izgubili, je izjemen dogodek v naši zgodovini. Izjemen ne zato, ker smo pridobili ozemlje, pač pa zato, ker smo se združili Slovenke in Slovenci, ker se je s tem končalo potujčevanje in asimilacija. Izjemen pogum, srčnost in narodna zavest velikih Prekmurcev in mnogih Slovencev, ki so sanjali in darovali vse, tudi svoja življenja za domovino, zaznamuje praznik, kot je jutrišnji," je poudarila poslanka, sklenila pa, da danes k sreči danes takih vprašanj ni, saj smo del skupine narodov, ki skupaj odločamo o svoji usodi, pomagamo drug drugemu in se učimo ter stopamo po poti uspeha, pa tudi padcev, skupaj, pri čemer je vsak padec tudi priložnost za ponoven vzpon ter pogumen in trden korak, pri čemer nam lahko da to moč spomin na velike dogodke pred 94 leti.

Slovesnost ob prazniku je tradicionalno tudi letos pripravila še občina Črenšovci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.