Slovenija
17 ogledov

V blagajni še za 409 milijonov manj

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prihodki državnega proračuna bodo letos za 409 milijonov evrov nižji od sprva predvidenih, stroške pa bodo oklestili za skoraj 500 milijonov.

Prihodki državnega proračuna bodo letos tako znašali 8,24, odhodki pa 9,98 milijarde evrov, poročata Dnevnik in Finance, ki se sklicujeta na vladno gradivo. Skladno z izhodišči za pripravo rebalansa proračuna bi tako proračunski primanjkljaj konec leta namesto 1,83 milijarde evrov znašal 1,74 milijarde evrov ali 4,98 odstotka bruto domačega proizvoda.

Zmanjšanje odhodkov naj bi šlo predvsem na račun manjših izdatkov za blago in storitve ter manjših investicij (skupaj 413 milijonov evrov), ostalo pa so manjše plače na ministrstvih in v vladnih službah, manjša vplačila v pokojninsko blagajno, manjši stroški plačevanja obresti ter manj vplačil v evropsko blagajno.

Dražji bencin, elektrika, alkohol ...
Po drugi strani pa vlada načrtuje višje trošarine na električno energijo, pogonska goriva, alkohol, cigarete ter plinsko olje za ogrevanje, iz česar vlada upa, da bo iztisnila za 68 milijonov evrov več kot doslej.

Najbolj bodo udarili promet
V absolutnih zneskih bo z rebalansom največ izgubilo ministrstvo za promet, ki bo od dobrih 119 milijonov evrov. Sledi mu ministrstvo za finance, ki bo izgubilo 105 milijonov evrov, a bo to v obliki znižanih transferjev. Ministrstvo za obrambo bo ostalo brez dobrih 48 milijonov evrov, ministrstvo za zdravje pa brez slabih 42 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.