Slovenija
82 ogledov

V Bohinju in na Bledu dvakrat več tujcev na črno

Kamp v Bohinju. TD Bohinj
Blejski in bohinjski redarji so letošnje poletje opazili precejšen porast kampiranja na črno, ki se je glede na lansko leto kar podvojilo.

Kršitelji so večinoma tujci in prav pri izrekanju glob tujcem morajo biti redarji posebej pazljivi, da sledijo vsem predpisanim postopkom, globo pa izterjajo s pomočjo zaplembe pomembnih dokumentov.

Močno se je letos razmahnilo nedovoljeno kampiranje po celotnem Bledu od Save in do središča kraja, podobno pa je tudi v Bohinju. Na tem območju je dovolj zakonitih, dobro urejenih kampov,med katerimi so nekateri tudi že odprti celo leto. Zato redarji kršitelje pogosto usmerijo v kamp, povedal vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled in Bohinj Boris Sodja.

Španec fizično napadel redarja

Od 150 primerov črnega kampiranja, kolikor so jih redarji odkrili v juliju in avgustu, so bili kršitelji večinoma tujci iz različnih držav. Od Slovencev običajno nedovoljeno kampira le mladina, ko si pripravi kakšno zabavo ali srečanje, vendar če ima za to dovoljenje lastnika zemljišča, ni kaznivo. Drugo pa je, če se ta lastnik zemljišča ukvarja z neprijavljeno pridobitno dejavnostjo, je opozoril Sodja.

Pojasnil je, da se pojavljajo tudi določene težave, saj nekateri tujci kazni ne sprejmejo dobro. Avgusta je tako španski državljan celo fizično napadel redarja, ki je vodil postopek zoper njega, in ga večkrat odrinil. Redar je zato uporabil plinski razpršilec, ki ga imajo vsi redarji v primeru nevarnosti za svojo lastno obrambo, medtem ko strelnega orožja ne nosijo in ga po besedah Sodje glede na sedanja pooblastila tudi ne potrebujejo.

Komentarjev 1
  • krofeta 14:43 24.september 2011.

    Še to se manjka, da dajo Bohincu pištolo v roke..... ejga