Slovenija
251 ogledov

V boj s tigrastim komarjem

Martin Geier z Univerze Regensburg prikazuje delovanje pasti. Zgornji razpršilec Žurnal24 main
Projekt. V Kopru bodo s pastmi ugotavljali velikost populacije tigrastega komarja.
V svetu je 3.500 vrst komarjev, v Evropi jih živi 120. Vedno večji pomen pa ima tigrasti komar, ki se tudi vedno bolj razširja.
Katja Kalan, biologinja z Univerze na Primorskem

"V sosednji Italiji je tigrasti komar precej razširjen, pred dvema letoma so že imeli izbruh virusa čikungunja, ki jo je prinesel oboleli turist po potovanju v Indiji," pove Boris Kopilović z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper. V tropih tigrasti komar prenaša virusa denga in čikungunja, pojasni Kopilović. V Sloveniji sicer ne prenaša nalezljivih bolezni, je pa vse bolj pereč problem v Evropi in pri nas.

Zato se je ZZV Koper skupaj z Univerzo na Primorskem, Deratizacijo, dezinfekcijo, dezinsekcijo (DDD) Koper ter Univerzo Regensburg odločil ugotoviti, kolikšna je populacija nadležnega komarja v koprski regiji, ter omejiti njegovo širjenje.

Obala in Goriška
V Sloveniji tigrasti komarji živijo predvsem v Obalno-kraški in Goriški regiji. Razmnožujejo se v manjših količinah sladke vode, v mlakah ali jezerih pa se ne razvijajo. Zato so za razmnoževanje najbolj kritične razne posode za zalivanje rož, sodi, kjer se nabira deževnica, vaze z vodo na pokopališčih ...

Pasti za komarje
Strokovnjaki z Univerze Regensburg so razvili posebne pasti za komarje (sistemi Eisenhans), ki oponašajo delovanje človeškega telesa. S pastmi bodo v Kopru (tudi s pomočjo evropskih sredstev) izvedli projekt nadzora tigrastih komarjev.

Past ima sistem oddajanja CO2, ki oponaša človeško dihanje, in reaktant z značilnim vonjem človeškega potu. Take sisteme je možno kupiti tudi pri nas (DDD Koper), vendar je njihova slabost trenutno visoka cena. Za sistem z eno pastjo brez sistema CO2 (privlači le tigraste komarje), ki zadostuje za 200 kvadratnih metrov površine, je treba odšteti okoli 150 evrov, s sistemom CO2 (primeren tudi za preostale komarje) pa 350 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.