Slovenija
3 ogledov

V boj z dvema letaloma

Toča v Bizoviku. Žurnal24 main
Prebivalci na mariborskem in prekmurskem območju so vse bolj varovani pred točo. Pokrajini namreč pred tem naravnim pojavom varujeta dve letali.

Štajersko in Prekmurje pred točo po novem varujeta dve letali. "Od konca julija je letalo cessna 206, ki je stacionirano na letališču Moškanjci pri Ptuju, popolnoma opremljeno za delovanje v akcijah posipavanja točonosnih oblakov. Vsak dan sta od devete ure pa do pol ure pred sončnim zahodom dežurni dve posadki in radarist v nadzornem centru, ki bo po potrebi na podlagi radarskih slik sprožil akcijo za obe letali," pojasnjuje Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor.

Sredstva za nakup opreme tega, drugega letala, sta zagotovili zavarovalnici Triglav in Maribor. "Sredstva za posadke, logistiko in reagense še iščemo in tukaj pričakujemo tudi finančno sodelovanje lokalnih skupnosti in ministrstva za kmetijstvo, ki za prihodnje leto obljublja več finančnih sredstev," še dodaja Kralj.

Kmetijsko ministrstvo je iz proračuna RS v zadnjih dveh letih namenilo po malo manj kot 80 tisoč evrov. Sicer pa že tečejo pogovori s Slovenskim zavarovalnim združenjem za mogoč nakup še tretjega letala, ki bi poletel prihodnje leto.

"Za optimalno branjenje pred točo bi potrebovali pet letal, za kar bi v prva štiri leta potrebovali med tremi in štirimi milijoni evrov," še pravi Darko Kralj. Slovensko meteorološko društvo pa dvomi v učinkovitost protitočne obrambe z letali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.